Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950437    








Honlapkeszites

Összefogással a kábellopás visszaszorítására

Kábellopással kapcsolatos szakmai megbeszélést tartott a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatósága. A téma fontosságát érzékelteti, hogy ez év elsõ 3 hónapjában már 260 esetben történt kábel- és színesfém-lopás. A szakmai napon az érintett vasúti szolgálati ágak vezetõi, a rendõrség és a hasonló problémával küzdõ cégek képviselõi vitatták meg a legszükségesebb feladatokat.

 

„A MÁV 7 ezer kilométeres pályahálózata mentén, mintegy 50 ezer kilométernyi kábel fut. A létesítmények élõerõs õrzését lehetetlen biztosítani oly módon, hogy szemmel tudják tartani a teljes vezetékrendszert” - mondta Túrós András a MÁV Zrt. biztonsági igazgatója. Az elmúlt évben 40 esetben sikerült fémlopás közben beavatkozni, 75 személyt értek tetten. Pest megyében követik el a legtöbb kábellopást, az esetek 13 százalékában itt történik a károkozás. A legnagyobb zavart a Bp. Keleti-pályaudvar - Ferencváros - Kõbánya-felsõ háromszögben történt kábelátvágások okozzák.


 A vasúti szakemberek mellett a rendõrség is magas szinten képviseltette magát a szakmai tanácskozáson. Urbán Zoltán rendõr-alezredes, az ORFK bûnügyi fõosztályvezetõje a rendõrségi statisztikákat ismertette. Ebben az egyik legfontosabb mutató az ügyészség számára vádemelési javaslattal átadott esetek száma. A rendõrségi statisztikákban lényegesen kevesebb fémlopás szerepel, mint a MÁV rendkívüli eseményei között. Ennek egyik oka, hogy különbözõ az esetek megítélése. Egy-egy színesfém-lopás jellemzõen lopás, rongálás, vagy a közlekedés biztonságának veszélyeztetése megítélés alá esik.

Tóth Tihamér a MÁV Zrt. információvédelmi osztályvezetõje a kábellopások megelõzésére tett jogszabály-módosítási javaslatokat ismertette. Véleménye szerint a Büntetõ Törvénykönyvet és a két éve életbe lépett Fémtörvényt lenne érdemes változtatni.

„Gödöllõ térségében tavaly 4500 esetben követtek el bûncselekményt, ebbõl 11 volt kábellopás, 2 fémtolvajt fogtak el” - tudtuk meg Bozsó Zoltán rendõr-dandártábornok, gödöllõi rendõrkapitánytól. Majd elmondta: hetente 2 alkalommal tartanak ellenõrzést a vasúton. A MÁV illetékes szakembereitõl további segítséget vár azzal kapcsolatban, hogy földrajzilag mely területekre koncentráljanak, és melyek azok a vasúton használt alkatrészek, amelyeket a leggyakrabban lopnak.

Nemcsak mi, hanem az egész Európai Unió szenved a színesfém-lopásoktól - összegezte az elhangzottakat Túrós András. Az idehaza hamarosan megalakuló Nemzeti Bûnmegelõzési Tanácsban javasolni fogja, hogy foglalkozzanak a témával. A megelõzésben és a felderítésben hasznos lehet a fémlopásban érintett vállalatok közös adatbázisának létrehozása. Túrós András emlékeztetett: továbbra is érvényes Szarvas Ferenc MÁV elnök-vezérigazgató kijelentése, miszerint minden vasúti fémtolvajt elfogó, vagy a felderítésben közremûködõ rendõrt megjutalmaz. A közeljövõben nyomravezetõi díjat is hajlandó lesz fizetni a MÁV Zrt. a különösen nagy kárral járó színesfémlopások felderítésének hatékonyabbá tételére.

MÁV Zrt. – Kommunikációs Igazgatóság

Telefon: (06-1) 511-3186 l Fax: (06-1) 511-4931

E-mail: sajto@mav.hu



2011-04-04 12:59:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül