Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949988    








Honlapkeszites

Azok a boldog szép napok, ég veled...

Nemcsak a rendõrség szigorít, hanem a közterület-felügyelet is. Nõnek a büntetési tarifák, s a bírságot már nem lehet ledolgozni. A központi verdikt nyomán fizetni kell, nincs mese.

- Január elsejétõl több olyan jogszabály lépett hatályba, amelyek egyértelmû szigorítást jelentenek az autósok számára – mondta lapunknak Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetõje.- A szabálysértési törvény értelmében az eddigi, ötszáz forinttól tízezer forintig terjedõ bírság mértéke jelentõs mértékben emelkedett, immár háromezertõl húszezer forintig lehet bírságolni. Ez az országos intézkedés minden bizonnyal sokakat érint érzékenyen. A közterület-felügyelõknek a rendõrökkel ellentétben lesz mérlegelési lehetõsége, tehát nem egységes a bírság összege.


Nyilván nem szabunk ki ugyanakkora büntetést arra, aki mondjuk csak egy kerékkel parkol a járdán, mint aki az egész autójával elveszi a helyet a gyalogosoktól. Húszezer forintért már „nagy” szabálysértést kell elkövetni, ilyen például az illegális hulladéklerakás. Van még egy változás: a helyszíni bírságot meg lehetett változtatni közérdekû munkára, vagy elzárásra – nos, ennek is vége. Ha nem fizet az állampolgár, az APEH jogosult adók formájára behajtani a bírságot, sem ledolgozni, sem leülni nem lehet. Vagy a bérbõl vonják le, vagy kiküldik a végrehajtót.

Bakonyi Tamás szólt a pontrendszer szigorodásáról is, ugyanis a bírság mellé öt meghatározott esetben -ilyen például a megállni tilos táblánál történõ megállás- büntetõpontok is járnak, amelyekrõl értesül a rendõrség is. Így egy súlyos közlekedési szabálysértés és néhány, a közterület-felügyelettõl kapott rossz pont után akár a jogsink is bánhatja a virtuskodást.

Horváth Attila



2008-01-15 13:34:06


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül