Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950529    








Honlapkeszites

Ökumenizálódó csapatkápolna

Balogh László önkormányzati képviselõ egy korábbi közgyûlésen vetette fel, hogy akár ökumenikus kápolna is lehetne az egykori Thury-laktanya csapatkápolnájából. 

A képviselõ úgy vélekedett, lenne igény a városrészben egyfajta ökumenikus imahelyre, ahova valamennyi felekezet tagja betérhetne. Érdeklõdésünkre jelezte, felvetése csupán a gondolatébresztés célját szolgálta, hiszen tudja, hogy a kápolna a katolikus egyház tulajdona.


Fliszár Károly esperes-plébános érdeklõdésünkre elmondta, a volt csapatkápolnát egy kompromisszum révén még az elõzõ városvezetés adta a katolikus egyház tulajdonába, az pedig értékesíteni kívánja, hogy az árából egy másikat építsen. Imaterem kialakítására ugyanis nem alkalmas, hiszen a térfalak egyharmad-egyharmad részben osztják fel a kápolnát. Ha azonban ezeket kiveszik, instabillá válhat az épület. Lenne megoldás, ám ahhoz a tetõt le kellene bontani, s úgynevezett áthidalásokkal biztosítani lehetne az épület stabilitását. Ez azonban majdnem annyiba kerülne, mintha építenének egy újat. Ezért észerûnek tûnik az értékesítés, amit azonban csak akkor lehetne meglépni, ha már rendelkezésre áll a másik terület, ahova az új kápolna épülhet – ilyen azonban jelenleg nincs – mondta lapunknak Fliszár Károly. Ezért egyelõre nincs mit tenni, várni kell az alkalmas pillanatra. Az esperes-plébános azt is hozzátette, ha van ilyen igény, természetesen az új kápolna nyitva áll majd a többi felekezet elõtt is.

Horváth Attila



2008-01-21 15:13:24


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül