Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950208    








Honlapkeszites

Kapocs Kiskanizsa és a belváros között

A város peremkerületét körbejáró sorozatunkat Kiskanizsán kezdtük, és itt is fejezzük be. Arra voltunk kíváncsiak, milyen kérdésekkel, problémákkal keresik fel önkormányzati képviselõiket az ott élõk. Tóth Nándor a 11. számú egyéni választókerület második ciklusban megválasztott képviselõje. (Jelölõszervezete a FIDESZ-KDNP).

Képviselõi munkája mellet ellátja a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöki teendõit is. A szennyvízberuházás tizenhárom településen valósul meg: Nagykanizsán Korpavár, Bajcsa és Szabadhegy területét érinti, valamint a belváros néhány utcáját, ezen kívül tizenkét környezõ falut. Beszélgetésünk során Tóth Nándor többnyire a problémákat említette meg, mondván, a pozitívumokról az ember keveset beszél.


 – Bajcsán, Kiskanizsa déli részén, valamint a belváros Király utcától a Kalmár utcáig húzódó területén élõk érdekeit képviseli a város önkormányzatában. Induljunk el Bajcsáról. Milyen kérésekkel fordul önhöz az ottani lakosság?
– Bajcsa, egy részben önálló életet élõ rendezett, szép falu. Öröm ott élni, jó az autóbusz-közlekedése, központi helyen található a játszótere. Azokhoz a városkörnyéki településekhez tartozik, ahol még nincs csatornahálózat. Minden bizonnyal idén elkezdõdik, és két éven belül befejezõdik ennek kiépítése. Ez számomra külön örömet jelent olyan szempontból, hogy én vagyok a szennyvízprojekt felelõse, és mint önkormányzati képviselõ, a hozzám tartozó választókörzet egy részét is érinti. Ebben a ciklusban a bajcsaiak elsõsorban ezt kapják, út és járdafelújítással kiegészítve. Továbbá szeretném visszaállíttatni a helyére a rendszerváltás idején a talapzatáról valakik által elmozdított hõsi emlékmûvet, és pótolni a tetején állt turulmadarat. Jelentõs kulturális élet zajlik a településen, számos rendezvényt tart a kultúrotthon. A közelmúltban alakult meg a Bajcsai Kulturális Egyesület, mindig hallat magáról a Nyugdíjas Klub, és tavaly újra lendületbe jött a Sportkör, a futballcsapat. A Kiskanizsához tartozó tagóvodában tizenöt kisgyermekkel foglalkoznak. Az orvosi rendelõ akadálymentesítése még elõttünk áll, és a hegyi utak állapota is mindig szóba kerül.
– Menjünk tovább Kiskanizsára.
– Itt visszatérõ kellemetlenséget jelent a tûzgyújtás, az égetés. Kezdeményezni fogom a közgyûlésben a rendelet módosítását, a tûzgyújtási napok számának csökkentését egy napra. Sokan figyelmen kívül hagyják a rendeletet, és a nap bármelyik szakában képesek tüzet gyújtani, mûanyagflakonokat, fóliadarabokat égetni. Néha úgy belepi Kiskanizsát a füst, mintha egy indiánfalu lenne. El lehet képzelni egy napsütéses szombat délutánt, amikor száradnak a ruhák az udvaron, vagy éppen vendégeket fogad valaki, és a közelbõl füstöt, bûzt hoz a szél. Fontos feladat lenne a ravatalozó és a temetõi utak felújítása. Kiskanizsát egységes egésznek kell tekinteni, tulajdonképpen olyan a település, mint egy nagy falu. Képviselõtársammal, Dénes Sándor alpolgármester úrral kiválóan együtt tudunk mûködni a kiskanizsaiak érdekében. Mind a ketten arra törekszünk, hogy a ravatalozó még ebben a ciklusban megépüljön, mert a temetõ útjaihoz hasonlóan, szinte használhatatlan állapotban van. Elõbb-utóbb a városrész központjával, a Templom és a Szent Flórián térrel is kezdeni kell valamit, mivel eddig csak kisebb eredményeket tudtunk itt felmutatni. A csapadékvíz elvezetése elodázhatatlan feladat, és a parkolóhelyeket is bõvíteni kellene. A korábbi önkormányzati ciklusra visszatekintve mindenképpen eredménynek tartom, hogy hoszszas vajúdás után részben pályázati pénzbõl, részben önkormányzati erõbõl megépült az Egészségcentrum. Gyakorlatilag három korszerû rendelõ áll a rendelkezésünkre, az ott élõk és az ott dolgozók örömére. Jelenleg a védõnõi szolgálat, a szolgálati lakások, a gyógyszertár külsõ homlokzata rontja még a képet, nyilván elõbb-utóbb ezeket is rendbe kell hozni. Az egymillió forintos képviselõi keretembõl egy fedett buszmegállót szeretnék építtetni a Bornemissza utcai végállomásra. El kell mondani azt is, szépen újul a Sarlósboldogasszony Plébániatemplom. Felújításához szûkös költségvetésébõl közel ötmillió forinttal járult hozzá tavaly a város, és jelentõs támogatást nyújtottak a hívek, valamint a Kaposvári Püspökség. Természetesen szükség van még anyagiakra, mert a plébániához tartozik a Fõrhénci kápolna, s arra is kellene költeni.
– Induljunk el a városba. Hogyha megépül a régóta várt kerékpárút, akkor tehetjük ezt biciklivel is.
– A tervei elkészültek, a képviselõk egyetértenek a megépítésében, csak anyagi forrás hiányzik még hozzá. Mindig azt vallottam, a városi képviselõnek könnyebb a dolga, mint a külvárosinak, mert a városban, kis túlzással mondva akkor is történik valami, ha a képviselõ nem tesz semmit. Utak, járdák folyamatosan épülnek, a régi épületek új külsõ megjelenést kapnak. Az én körzetemet is érinti a belvárosi rekonstrukció, az Erzsébet tér és a Bolyai iskola felújítása, de a Király utcában is történnek majd változások. Az autóbuszállomás környékén folyamatos dilemmát jelent a közrend és a közbiztonság helyzete. A rendõrkapitánnyal és az illetékesekkel többször tárgyaltam róla, hogy az éjszakai órákat leszámítva szinte a nap minden szakában zavarják az utazókat bizonyos személyek a viselkedésükkel. A biztonsági õr jelenléte sem akadályozza õket, emellett – részben az én kérésemre is –, olyan kamerarendszer rögzíti az eseményeket, amit a rendõrségen is látnak. Ezen kívül eléggé szemetes a buszmegálló környéke. Bár felvetésemre azt a választ kaptam, ez a kép jellemzõ más pályaudvarok környékére is, úgy gondolom, ezt a választ nem kell nekünk elfogadni, közös értékeinkre vigyázni kell. A Király utca 31-es számú ház lakói többször megkerestek amiatt, hogy az épülettömb nyitott udvarába a fiatalok bejárnak dohányozni, szemetelni, hangoskodni. Felhívtam az iskolák figyelmét, ha elindul az ifjúságvédelmi õrjárat, térjenek be oda is. Sokan kérik segítségemet a kivágott fák tönkjeinek az eltávolításához. Ezen a téren is történt elõrelépés például a Báthory utcában. A szennyvízberuházás ezt a körzetet, a Király utca egy részét, és a Lékai Gyula utcát is érinti. Nagyobb esõzések alkalmával a szennyvíz elönti az itteni utakat, járdákat, kerteket, valamint a Vár úton lévõ teniszpályákat. A csatornarendszer kiépülésével megszûnnek majd ezek a problémák is. Érdekes ez a körzet, mozgalmas élet zajlik nap, mint nap a plaza, a vásárcsarnok és az autóbuszállomás közelében. Nagyvásárok, bolhapiac idején adódnak kisebb-nagyobb panaszok, de ezekkel együtt kell élni. Személy szerint magam is szeretném, de a képviselõk többsége is, hogyha meg tudnánk szüntetni a dohányzást a közterületeken, mert ebbõl is adódik a szemetelés. Sokan a cigarettacsikket a kihelyezett gyûjtõk helyett a földre dobják.
– Hol lehet önt elérni?
– Három helyen tartok fogadóórát. Bajcsán, Kiskanizsán és a belvárosban, de ez nem jelent gondot számomra. A munkahelyemen hétfõtõl vasárnapig bármikor megkereshetnek ügyes bajos dolgaikkal a választópolgárok. Meg is találnak, még azok is, akiknek nem én vagyok a képviselõje. Összvárosi képviselõnek tartom magamat, hisz nem elegendõ, ha egy képviselõ csak a saját körzetére koncentrál. A választóim idõnként megjegyzik, hogy mit foglalkozom a város dolgaival. A város ügyei ugyanolyan fontosak, mint Kiskanizsáé, emellett állást kell foglalni a város egészét érintõ témákban is. Például a belváros, a kórház mindegyikünké…
Bakonyi Erzsébet



2011-05-04 10:30:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül