Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950517    








Honlapkeszites

Belvárosról, Sétakertrõl, hiányzó gyalogátkelõkrõl

A peremkerületek után a belvárosban folytatjuk sorozatunkat. Itt is arra vagyunk kíváncsiak, milyen kérdésekkel, problémákkal keresi fel a lakosság a képviselõjét. Szõlõsi Márta a kilences számú egyéni választókörzet önkormányzati képviselõje. Jelölõszervezete a FIDESZ-KDNP. Körzete az Erzsébet tértõl és a Fõ utcától délre található, melyet a Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház, a vasútvonal, valamint a Tavasz utca zár le. Az elõzõ ciklusban a keleti városrészben volt egyéni önkormányzati képviselõ, tavaly azt a feladatot kapta, hogy a belvárosban élõk problémáit próbálja meg segíteni.

– Teljesen más jellegû gondokkal keresnek meg az itt élõk, mint korábban a keleti városrészben. Érdekes a feladatom amiatt is, hogy most történik a belváros rekonstrukciója, illetve hamarosan elkezdõdik a szennyvízberuházás is, ami érint néhány utcát a választókörzetemben. A legaktuálisabb feladatokat éppen azok a problémák adják, amelyek a rekonstrukcióval kapcsolatban érintik az itt élõket. Aki a városközpontban jár, láthatja a munkálatokat az Erzsébet téren. Az egész beruházás az útlezárásokkal, parkolási  nehézségekkel együtt mindenkinek kényelmetlenséget okoz most, de ha elkészül, az eddigieknél otthonosabban, jobban érezhetjük magunkat a megújuló környezetben. Bármerre utazunk az országban, tapasztalhatjuk, Kanizsáról az a kép alakult ki, hogy egy nagyon szép, patinás város. 


- Úgy gondolom, még inkább azzá válik a belváros rekonstrukciójának befejezõdésével. Sokan felvetik azt is, hogy kevés szemétgyûjtõ edény található a belvárosban, és nincs nyilvános WC a területen. Az éttermekbe, szórakozóhelyekre pedig nem szívesen engedik be csak emiatt az embereket. Azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy szinte az egész várost elárasztja a kutyapiszok. Ezzel kapcsolatban valószínû, már a következõ közgyûlésen változtatásra kerül az állattartásra vonatkozó rendeletünk, ugyanis a XXI. században megengedhetetlen, hogy bármerre lépünk füves területen, mindenütt kutyapiszokkal találkozhatunk.
– Sétáljunk tovább a belvárosból például a kórház felé.
– Itt átgondolást igényel az, hogy a Kórház kápolnát tulajdonképpen csak az utca kórház felöli oldaláról lehet megközelíteni. Miután a Kisfaludy utcáról nincs felfestett gyalogátkelõhely, gyakran történik baleset a forgalmas keresztezõdésben. Két héttel ezelõtt is mentõhelikopter vitt el onnan egy balesetet szenvedett gyalogost. Továbbá a körzetemben élõk is fontos, megoldásra váró feladatnak tekintik, hogy újra életet leheljünk a Sétakertbe. Hamarosan nyilvánosságra hozzuk, mi módon kérünk a felújításához ötleteket a lakosságtól. Érdemes eltölteni a szabadidejüket ott akár olvasással, festegetéssel, vagy pingpongozással az embereknek. Ehhez azonban a közbiztonság megteremtése elsõdleges feladatot jelent azon túl, hogy a szökõkutat rendbe kell hozni és a játszótér, a focipálya is felújításra szorul. A hét végén lesz egy ilyen programunk „Együtt a Sétakertért” címmel, amelybõl hagyományt szeretnénk teremteni.
– De van még mit tenni ezen kívül is...
– Visszatérve a gyalogátkelõhelyekhez, a közelmúltban öten hívták fel a figyelmemet arra a balesetveszélyes helyzetre, amit az Alsótemplom felõl jövõ gyalogosok idézhetnek elõ azzal, hogy egyenesen átmennek a forgalmas Ady utcán. Sorozatban fordulnak elõ a balesetek, két hete vitt el innen is a mentõ egy nénit. Véleményem szerint a gyalogátkelõhelyek kijelölését igazítani kellene a lakosság szokásaihoz. Meg kell jegyeznem azt is, hogy tele van cigarettacsikkel, szeméttel a város, és nincs kihelyezve megfelelõ menynyiségû szemetes edény. A Zárda utcai házak környékét és a játszóteret kutyák vécéztetésére használják a gazdáik. Nincs teljes megnyugvás a Nagyváthy utca mögötti garázssorok ügyében sem, ugyanis nem egyértelmû, kié a terület. Az ott lakók felépítették a garázsaikat, aztán késõbb kiderült, önkormányzati földre építkeztek. Néhány hónapja történt egy városi szintû egyeztetés, ahol egyetértettek abban, hogy a területért havi 2500 forint bérleti díjat fizetnek a garázstulajdonosok. De igazából nem tetszik nekik ez a megoldás, amit meg is értek, hiszen amikor a saját pénzükön felépítették a garázst, kaptak rá építési engedélyt, és a hivatalban sem tûnt fel senkinek az, hogy önkormányzati tulajdonra építkeznek. A körzetemben is folyamatosan gondot okoz az utak, járdák állapota. A Szent Imre utcaiak aláírásgyûjtésbe is kezdtek a járdafelújítás érdekében. A terv szerepel a költségvetésben, ami idén valószínû meg is valósul.
B.E.



2011-06-03 07:03:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül