Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950028    








Honlapkeszites

„Van itt alant örök tavasz, a bányásznak hû szíve az”

Nagy tömeg gyûlt össze szombaton délelõtt a Piarista Iskola udvarán a 60 éve alapított Vegyipari, Ásványolajbányászati és Geológiai Technikum emlékére. A mostani tulajdonos kétemeletes épületében ugyanis 1951-tõl, fél évszázadon át ipari szakembereket képeztek, ez volt az egykori Olaj és Vegyi. Az világ minden tájáról ideérkezõ volt tanárok, diákok ennek apropóján érkeztek emléktáblát avatni, s a múltra emlékezni.

A szép számban jelenlévõ közönséget Csõgörné Kenese Mária, az iskola egykori diákja, az esemény fõ szervezõje köszöntötte, majd a múlt krónikája következett. Éppen hatvan éve, hogy elsõ tanulóit fogadta itt az Ásványolajbányászati, Geológiai és Szervetlen Vegyipari Technikum. Miután a geológia szakot egy év elteltével Budapestre szervezték, Nagykanizsán a már említett Olaj és Vegyi maradt. 1961-ben vette fel az intézmény két kiváló magyar tudós, Zsigmondy Vilmos és Winkler Lajos nevét. Kisebb változtatások után 2000-ben Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképzõ Iskola lett, s egészen július végéig, amikoris az iskola összevonások miatt újra „átkeresztelkedik”, a Nagykanizsai Mûszaki Szakképzõ Iskola és Kollégium Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István tagintézménye lesz a neve.


A köszöntõk sorában Bene Csaba, az iskola igazgatója a jelenrõl beszélve kiemelte, bár az új intézmény nem azonos a régivel, mai napig õrzik a „bányászhagyományokat”. A egykori színvonalas képzéseket tovább folytatják, sõt ezeket újabb, a jelen kor igényeinek is megfelelõkkel bõvítették, s bõvítik tovább.
Patsch Katalin "öregdiák" versét, Dr. Etler Ottó laborköpenyben és védõsisakban elõadott vidám köszöntõjét, majd Magyar Adrien tanárnõ énekét követõen a tábla kiötlõjének és létrejöttének legfõbb támogatója, dr. Takács László vette át a szót. A külhonban élõ volt diák megjárta a hortobágyi munkatáborok poklát, majd mikor azok felszámolását követõen szavaival élve senkinek nem kellett, ez az iskola volt az egyetlen, amelyik befogadta. Köszönetét, háláját ezzel az emlékezõ táblával kívánta leróni. Az általa leleplezett márványmementót Németh Gábor piarista atya szentelte fel, majd Dr. Takács László és dr. Szabó György koszorúval tisztelgett az egykori alma máter elõtt. A bányász himnusz dallamai után az összejövetel állófogadással zárult.
H.T.

(További képek a galériában)



2011-06-18 19:29:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül