Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950250    








Honlapkeszites

Nem négy, hanem tíz (Közgyûlés)

A képviselõ-testület nem támogatta az elé kerülõ elõterjesztést, így az elõzetes terveknek megfelelõen mégis tíz mûfüves pálya épülhet az OLLÉ-program keretében. A módosítási javaslat a pénzügyi nehézségek okán négyre csökkentette volna az épülõ pályák számát.

A közgyûlés elején bemutatkozott a képviselõknek és a városnak Prepok Attila, a katasztrófavédelem új parancsnoka, aki a nyugdíjba vonult Bajzáth Lászlót váltja a poszton. A napirendi pontok sorában élre került a kilencedik, amelyet Bali Vera, a Tourinform iroda vezetõje ismertetett a városatyákkal. Ennek alapján turisztikai szerepének erõsítése érdekében az önkormányzat részt vesz a Pannonhát Dél-zalai Turisztikai Egyesület megalapításában. Az elõterjesztést jóváhagyta a közgyûlés.


Szigorúan jegyzett szervezetek

Ezt követõen a város idõsügyi koncepciója került terítékre. Ennek kapcsán Büki Pálné és Horváthné Polai Márta, az idõsügyi tanács társelnökei jelezték, sérelmesnek tartják, hogy csak bejegyzett szervezetek kaphatnak támogatást a városi alapból és más pályázati forrásokból, miközben a nyugdíjasklubok nagyobb hányada nem ilyen. Büki Pálné azt javasolta, hogy az idõsügyi szervezetek a korábbi évek gyakorlatának megfelelõen a polgármesteri keretbõl kaphassanak támogatást. Dr. Kolonics Bálint (Fidesz-KDNP) ennek kapcsán arra figyelmeztetett, egy ilyen megoldás nem etikus. Bene Csaba frakcióvezetõ (Fidesz-KDNP) azt javasolta, az egyes szervezetek igenis, jegyeztessék be magukat, mert ebben az esetben egyéb pályázati források is megnyílnak elõttük. Boa Sándor, az Idõsügyi Tanács titkára azt kérte, utalják vissza bizottsági szakba a koncepciót.

Papp Ferenc (MSZDP) hozzászólásában elmondta, a koncepciónak három erõsségét látja: konkrét és tényszerû, kiterjed az élet valamennyi területére. Az önkormányzat a kötelezõen ellátandó feladatai mellett számos önként vállalt feladatot is ellát. Ez sok pénzbe kerül, de ez az a réteg, amelytõl nem szabad sajnálni a forintokat – mondta Papp Ferenc. Hozzátette, véleménye szerint a koncepció jó „sorvezetõ” lehet a munkában, amit évrõl-évre meg lehet tölteni tartalommal. A képviselõ szerint ehhez adottak a személyi feltételek az Idõsügyi Tanácsban. Dr. Tuboly Marianna jegyzõ felajánlotta a polgármesteri hivatal segítségét az idõsügyi szervezetek bírósági bejegyzéséhez. Végül a testület némi módosítással elfogadta a határozati javaslatot, a szervezetek mûködésének segítésére az elõterjesztésben javasolt 350 ezer forintot ötszázezerre emelték.

Arról is határozott a közgyûlés, hogy idén kísérleti jelleggel egy füst alatt rendezik meg a Város Napját és a Thury György Históriás Napokat.

Sportkoncepció áthangszerelve

Tárgyalta a testület a város sportkoncepcióját is, amelyrõl Balogh László, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság (OKISB) elnöke elmondta, az nem teljesen új, hanem egy korábbi anyag mai viszonyokra áthangszerelt változata. A kiemelt sportágak köre bõvül, méghozzá az asztalitenisszel, a birkózással, a cselgáncscsal és az ökölvívással. Horváth István képviselõ (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a koncepcióból kihagyták a Zalaerdõ tájfutóit, akik pedig komoly sikereket gyûjtenek be évrõl-évre.

Tóth László frakcióvezetõ (MSZP) ismét az NTE érdekében emelt szót, tovább javasolta, hogy a költségvetésben különítsenek el céltartalékot azon sportolók támogatására, akik nemzetközi színtéren, olimpiai sportágakban képviselhetik a várost. A városatya a cselgáncsozó Mihovics Szabinát és a birkózó Tóth Árpádot emelte ki. Egyúttal bejelentette: lemond az NTE 1866 elnöki posztjáról, s döntése ezúttal végleges.

Papp Nándor (Fidesz-KDNP) a Zalaerdõ SE elnöke hozzászólásában jelezte, fontos lenne az egyesület nagyobb mértékû támogatása, mert évente csak százezer forintot kapnak az önkormányzattól, s több alkalommal nagy távolságokra kell utazniuk a versenyzõknek a különbözõ megmérettetésekre. Megjegyezte, lennének fiatalabb versenyzõk is, ám a pénzszûke miatt nem tudják õket felvenni.

Böröcz Zoltán (MSZP) kijelentette, több pontján is idejétmúlt a koncepció, amely néhol még az egyesületi törvénnyel is ellentétes. A képviselõ kifejtette, miért is gondolja így: véleménye szerint az önkormányzat irányítani és befolyásolni akar, amikor a támogatás fejében betekintést kér az egyesület teljes gazdálkodásába.

Marton István polgármester a képviselõ javaslatára kivette az inkriminált részt a koncepcióból. Az viszont benne maradt, hogy az egyesületek csak a kapott támogatás felét használhatják fel személyi juttatások kifizetésére.

Bárdosi Gábor (MSZP) azt sérelmezte, hogy a koncepcióról maguk az érintettek csak egy órás idõtartamban, a szakbizottság ülésén fejthették ki a véleményüket. Azt mondta, a koncepció hiányos, idejétmúlt, szakszerûtlen és a viszszavonását követelte.

Dr. Fodor Csaba (MSZP) azt mondta, véleménye szerint a sportkoncepció lényege az kellene, hogy legyen, hogy pontosan meghatározzák, kit, milyen mértékben akarnak támogatni, ezért véleménye szerint a célokat kellene pontosan meghatározni.

Balogh László jelezte, akkor 2009. május végéig készítsenek egy új sportstratégiát, de mivel már mélyreható változtatásokat nem lehet végrehajtani a rendszeren, fogadják el az elõterjesztést ebben a formájában. Végül a testület jóváhagyta a város sportkoncepcióját.

Döntött a közgyûlés Bizzer András (Fidesz-KDNP) önálló indítványáról is, így a lakástulajdonosok a jövõben – meghatározott feltételek mellett – igényelhetnek támogatást a házuk falát elcsúfító falfirkák eltüntetésére.

Tárgyalta a közgyûlés a Kanizsai Dorottya Kórház szervezeti és mûködési szabályzatának, valamint alapító okiratának módosítását, amely az átszervezések, létszám-leépítések miatt vált szükségessé, ugyanis egyes vezetõi posztok megszûnnek. Marton István polgármester jelezte, örül annak, hogy ha már a kormányzati intézkedések miatt kisebb lett a kórház, akkor az új mérethez a szervezeti felépítés is alkalmazkodik. Képviselõi kérdésre jelezte, a tervezett intézkedések összhangban vannak a Közalkalmazotti Tanács javaslataival is. A testület dr. Bicsak Ágnes fõigazgató-helyettes tájékoztatója után elfogadta az elõterjesztést, pontosabban annak határozati javaslatát.

A CKÖ munkájára mindenkinek szüksége van

A nyolcadik napirendi pontot követõen Cseresnyés Péter alpolgármester vette át a közgyûlés vezetését Marton Istvántól, aki hazament.

Ezt követõen a képviselõk tárgyalták a középtávú ifjúságpolitikai koncepcióhoz kapcsolódó cselekvési tervet is, amit jóváhagytak. Balogh László jelezte, a jövõben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a drog elleni harcra, amely már a városi diákság egyharmadát érinti.

A testület egyhangúlag jóváhagyta a Cigány Kisebbségi Önkormányzat kérését is, amely hosszú távú használatba kérte a Teleki úton lévõ, önkormányzati tulajdonú közösségi házat. Azt ugyanis fel kívánják újítani, bõvíteni szeretnék, s a pályázati források igénybevételéhez szükséges a hosszú távú használat biztosítottsága.

Papp Ferenc megállapította, a CKÖ-nél folyó munka nagyon színvonalas, amelynek fenntartása a többségi társadalom és az önkormányzat érdeke is.

Kisebb vita alakult ki egy beépítetlen terület mûvelési ágának megváltoztatása kapcsán, amely a Zrínyi utca kikötéséhez szükséges, s lehetõvé teszi, hogy az Eötvös tér és a Kórház utca sarkán álló társasháztól távolabb vezessen az ominózus útszakasz, amelynek megépítése ellen már az elõzõ ciklusban is tiltakoztak az abban lakók. A most elfogadott módosításnak köszönhetõen a háztól tizennyolc-húsz, a legközelebbi ponton pedig tíz méterre építhetõ meg az út. A szakemberek reményei szerint ezzel feloldható a tiltakozás.

Menni vagy nem menni? Már nem kérdés

Bár korábban a testület egyértelmûen leszavazta, ismét a közgyûlés elé került a lapunk szerkesztõségének költöztetésével kapcsolatos anyag.

Cseresnyés Péter alpolgármester azonban egy kompromisszumos határozati javaslatot terjesztett a közgyûlés elé, amely szerint a Kanizsai Dél-Zalai Hetilap szerkesztõségét a továbbiakban is meghagyja a Király út 47. alatti épületben, csak egy szinttel lejjebb költözteti. A szerkesztõség így közvetlenül az utcáról is megközelíthetõ, amely üzleti szempontból sem elhanyagolható és ezáltal a városlakók felé még nyitottabb lesz.

Papp Ferenc megköszönte a Fidesz-frakció józan belátását, amit az elõterjesztés kapcsán tanúsított.

Már a közgyûlés kezdetén levették a napirendrõl a képviselõk a mozi Plázában történõ újraindításával kapcsolatos elõterjesztést, amely többek szerint pénzügyileg megalapozatlan volt.

A testület elé került a polgármesteri, alpolgármesteri illetmény megemelésével kapcsolatos anyag is, amelyet jóváhagyott a testület, így Marton István illetménye és költségtérítése a köztisztviselõi illetményalap törvényi emelése kapcsán összesen huszonnyolcezer forinttal nõ január elsejétõl. Cseresnyés Péter alpolgármester a kezdetektõl nem tartott igényt költségtérítése, most pedig arról nyilatkozott, hogy a város rossz pénzügyi helyzetére tekintettel nem tart igényt az illetményemelésre.

Dr. Fodor Csaba itt megjegyezte, véleményük szerint a polgármester illetményének emelését indokoltnak tartják, ám Cseresnyés Péter munkájával nincsenek megelégedve, így az õ illetményemelésével nem is értenek egyet. Bene Csaba a Fidesz-frakció nevében visszautasította az elhangzottakat, s hangsúlyozta, a frakció egésze úgy vélekedik, Cseresnyés Péter is megérdemelne a polgármesterével azonos mértékû emelést.

Végül a képviselõk jóváhagyták Marton István illetményének emelését.

OLLÉ! Nem kevesebb, ugyanannyi

Ezt követõen a testület az OLLÉ-program keretében létesíthetõ mûfüves pályákkal kapcsolatos elõterjesztést tárgyalta, amely a korábbi tíz helyett – pénzügyi okokra hivatkozva – csupán négy pálya építését engedélyezte volna. Ám végül a képviselõk mégis az eredeti terv mellett tették le a voksukat, ennek megfelelõen tíz pálya épülhet a város több pontján, fõleg oktatási intézmények közelében, szolgálva ezzel a diákság egészségre nevelését is.

Tárgyalta a közgyûlés a város szociális szolgáltatástervezési koncepcióját is, amely során határoztak a Corvin utcai gondozóház bentlakásos intézménnyé fejlesztésérõl, valamint a Teleki utcai hasonló intézmény tetõtér-beépítésének elõkészítésérõl. Polai József megjegyezte, bár az eléjük kerülõ anyagban szerepelt, hogy hasonló célokra megvizsgálták a Nagyrác úti iskola és a Szent Flórián téri óvoda épületét is, azt azonban nem tudta meg abból, hogy ezek az ingatlanok vajon miért nem feleltek meg?

Bizottsági szakaszba utalták a képviselõk dr. Kolonics Bálint az önkormányzati gépkocsipark felülvizsgálatával kapcsolatos indítványát, hasonlóan a Dr. Károlyi Attila (MSZP) a keleti városrészbe kihelyezendõ rendõrségi körzeti megbízottal kapcsolatos kezdeményezéséhez, illetve Papp Nándor javaslatához, ami az óvodai létszám felülvizsgálatát célozza. Polai József viszont Károlyi Attila indítványa kapcsán javasolta, fontosnak tartja, hogy a korábbi kiskanizsai hasonló kezdeményezés ügyében üljenek le tárgyalni a város rendõrkapitányával még a költségvetés elõtt.

Támogatandónak találta a testület Horváth István (Fidesz-KDNP) javaslatát, amelyben körforgalom építését szorgalmazza a Hevesi és a Rózsa utcák keresztezõdésébe. A képviselõk úgy módosították a javaslatot, hogy az illetékesek vizsgálják meg a közlekedési lámpás forgalomirányítás létjogosultságát is.

Horváth Attila



2008-01-31 10:07:12


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül