Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950046    








Honlapkeszites

Átadták a kreatív díjakat

A Magyar Kultúra Napjára emlékezéssel vette kezdetét a Kreatív Klub díjátadó ünnepsége a Halis István Városi Könyvtárban. Dr. Márkus Ferenc tanár elõadásában kiemelte: Napjaink magyar emberének tudatosítania kell önmagában, hogy nem csupán örököse, haszonélvezõje az ezeréves kultúrának, hanem õrzõje, gondviselõje, továbbfejlesztõje és továbbörökítõje. Ezért nemcsak közössége tagjaként, hanem egyedeként, személyiségként, tudnia kell saját nagyságáról és erejérõl, arról, hogyan vehet részt szuverén személyiségként a teremtés és a gondoskodás hétköznapi örök munkájában. Ehhez – folytatta Márkus Ferenc –, legyen saját magára szabott személyes nevelési programja, sõt gyakorlata. Csak ezt tudja elõször önmaga számára, majd családja részére, aztán az egész magyarság, végül az emberiség egészének továbbörökíteni. Eljutva odáig, hogy belõle egész életében és valamennyi cselekedetében Európa arca nézzen Európára, az ember arca az emberre.


Dr. Márkus Ferenc elõadását követõen Baráth Yvette zenetanár XVIII. századi virágénekeket adott elõ, majd Cseke Zoltán, a Kreatív Klub elnöke átadta a 2007-es év kreatív embere, menedzsere és közössége számára odaítélt díjakat.

Az Év kreatív emberei díjat Balogh Tünde és Tiborcz Iván vette át.

A cserfõi szõlõhegy szép természeti környezetében immár egy évtizede mûködik a Cserfõ JazzLand. Elõször csak a város és dél-Zala dzsessz rajongói vettek részt az egyre bõvülõ programban, majd az ország más tájairól is elzarándokoltak ide a mûfaj szerelmesei. Az elsõ fesztiválokon még végzõs dzsessz-tanszakosok és tanáraik léptek fel lelkes amatõr muzsikusokkal, de néhány év múlva már itt zenéltek a mûfaj nagyjai. A nagyszerû kezdeményezést egy fiatal pár, Balogh Tünde és Tiborcz Iván közös munkája emelte fesztivál-rangra. Balogh Tünde Pécsett szerzett zenetanári diplomát, több mint két évtizede a helyi zeneiskolában tanít elsõsorban gordonkát, de szükség esetén furulyát is. Zenél a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekarban, húsz éve tagja az Igricek együttesnek. Társaival sikerrel indították útjára a megye egyetlen, jelenleg is mûködõ vonósnégyesét. Tiborcz Iván fiatalon került ki Amerikába, ahol öt éven át Buffalo-ban fekete zenészektõl leshette el a jazz-játék titkát. Hazatérve saját formációval több helyen játszott, több neves, régebben színvonalas szórakozást nyújtó kanizsai klubban muzsikált. Párjával, Balogh Tündével tervezgetik nyári fesztiváljuk részeként komolyzenei koncertek és színházi elõadások szervezését is.

Az Év kreatív menedzsere díjat Nádasi Tamás kapta.

Kreatív személyiségével a gazdasági élet, a sport menedzselés és a mûszaki irodalom terén is maradandót alkotott. Saját vállalkozását 1994-ben indította el, s kis cégébõl rövid idõ alatt országos hálózatú részvénytársaságot alakított ki, mitöbb, külföldi leányvállalatokat hozott létre. Cége az Aquaprofit Zrt. az elmúlt években olyan nagy projektekben vett részt, mint a hazai termálvíz-készlet feltérképezése, az országos egészségturizmus stratégia elkészítése. A cég fõvárosi és pécsi bázisa immár nagyobb a kanizsainál, ennek ellenére a hazai pályához való kötõdés nem szûnt meg, a székhely Kanizsán maradt. Az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk-Klub NB-es és NBI/B-s sakkcsapatainak fenntartása és menedzselése tovább öregbíti a vállalkozó hírnevét. Egy esztendeje szerzõtársával elkészítette az Ásványvizek könyvét, amely mûfajában hiánypótló mû. A díj átvételét követõen Nádas Tamás elmondta, most már magyarországi városokon kívül Kínában is fejlesztenek termálfürdõket, és kérte, segítsenek abban, hogy Nagykanizsa, mely a legjobb adottságok egyikével rendelkezik Magyarországon, végre ezen a programon el tudjon indulni.

Az Év kreatív közössége díjat a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja nyerte el.

A Hölgyklub városunk civil palettájának sajátos és színes szervezõdése. 2001. novemberében olyan céllal alakultak, hogy a város hölgytársadalmából azokat, akik igénylik a társas létnek ezt a formáját, összefogja, egészségesebb, esztétikusabb, érzelemgazdagabb életvitelre ösztönözze. A kötetlen, jó hangulatú kéthetenkénti társas összejöveteleken – a tagság ötletei, kérése nyomán, szakemberek bevonásával – nemcsak nõket érintõ témák is napirendre kerülnek. Büki Pálné klubvezetõ irányításával olyan harmincfõs közösség alakult ki, akik fogékonyak a város közéletének rezdüléseire, tájékozottak aktuális eseményekrõl, nemcsak résztvevõi, de gyakran szervezõi ilyen rendezvényeknek. A közösség profiljába tartozik egy sajátos karitatív tevékenység, amelyet az együttmûködések erõsítése miatt mindig partnerekkel együtt végeznek.

A díjak átvételét követõen a Nagykanizsáról elszármazott dr. Nagy József pszichológus A jövõkép ereje címmel tartott elõadást. Elöljáróban, egy 19 országban végzett kutatás eredményeirõl szólt, melyben arra a kérdésre keresték a választ, mi az, amit a legrosszabbul élnek meg az emberek, mi az, amitõl tartanak, ami bizonytalanságot okoz nekik. Amíg más országok a globalizációt, a világháború kialakulását, a terrorizmust említették, Magyarországon a gazdaság összeomlása volt a legfontosabb probléma. Azért nem látunk elõrébb – folytatta a pszichológus, mert a mindennapok bajai elveszik a figyelmünket. Amíg nap mint nap arra kell gondolnom, hogyan teremtem meg családomnak a szükséges javakat, míg éjt nappallá téve dolgozom, és nem jut idõm a családtagjaimra, hogy mehetnék el például egy másik társaságba, egy klubba! A mi egyéni jövõképeink akkor válnak össztársadalmi elgondolássá, jövõképpé, ha ezek valahol összegzõdnek. Ha a mindennapok nyûgjei miatt nincs alkalmunk rá, hogy megtaláljuk ezeket a szervezõdéseket, akkor eshetõség sincs arra, hogy változtassunk rajtuk.

B.E.



2008-02-01 11:04:21


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül