Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949716    








Honlapkeszites

Idén kétnapos az államalapítás ünnepe - Együtt az ország!

A kormány ismét Együtt az ország! szlogennel rendezi meg az államalapítás ünnepét. A programok már augusztus 19-én várják az érdeklõdõket – hangzott el a csütörtöki kormányszóvivõi tájékoztatón.
A hivatalos ünnep nyitóeseménye az augusztus 19-én 10 órakor kezdõdõ Magyar Ízek Sétánya, de természetesen nem marad el a 20-ai légi parádé és a tûzijáték sem. Az állami kitüntetéseket is 19-én délután adják át. A rendezvényekre összesen nettó 300 millió forintot fordítanak - mondta Kálomista Imre, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezetõje
.
 


 Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár hangsúlyozta: a kétnapos rendezvénysorozattal folytatni kívánják azt a tradíciót, amit a nemzeti ünnepekkel kapcsolatban a kormány elindított. Tavaly a borsodi árvizek kívántak rendkívüli összefogást az országtól, ez a szellemiség - tovább gondolva - határozza meg az ünnep filozófiáját idén is - hangzott el.
Csütörtökön augusztus20.kormany.hu címen honlapot is indítanak, amelyrõl minden érdeklõdõ folyamatosan és részletesen tájékozódhat a programokról.
Augusztus 20-án a Parlament elõtti zászlófelvonás után, reggel 9 és délután 6-között nyílt nap lesz az Országházban, ahova elõzetes regisztráció sem szükséges.
A programok között változatos családi rendezvények szerepelnek és történelmi vízi és légi parádét is lesz a Dunán. A vízi parádé a történelmi korokat idézõ hajók felvonulásával kezdõdik. A Budai várban rendezik meg immár sokadik alkalommal a Mesterségek Ünnepét, ahol felelevenítik a Szent István-napi aratóünnepet, a Clark Ádám téren pedig ökumenikus szertartás keretében áldják meg az új búzából készült kenyeret. Ezt követõen díszes aratómenet indul a térrõl a Szent István Bazilikához, ahol Erdõ Péter prímás, Budapest-Esztergomi érsek is megáldja a kenyeret.
Idén az elõzõ évek gyakorlata szerint rendezik meg a Szent István Bazilika elõtt a szentmisét és az azt követõ Szent Jobb-körmenetet Az ünnepi mise délután 17 órakor veszi kezdetét.
A tûzijáték 21 órakor kezdõdik és nemcsak Budapesten, nemcsak hanem Baján és Debrecenben is lesz. A fõvárosban minden eddiginél nagyobb szabású rakéta show-t ígérnek.
 

MTI



2011-08-05 07:36:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül