Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950503    








Honlapkeszites

Kocsmazaj ellen is van orvosság

Rossz szomszédság török átok, különösen az, ha kocsmáros – tömöríthetjük egy mondatba több hozzánk forduló olvasónk panaszát. Az egyik családiházas övezetben élõ levélíró például a szomszédjukban lévõ vendéglátó egység mûködésével kapcsolatban osztotta meg panaszát velünk. Azt kérte tõlünk, ha tehetjük, foglalkozzunk gondjával, hiszen rajta kívül másokat is érint ez a probléma. Nyomatékul több szeszmérõ intézmény nevét is fölsorolta.


Mint írja az ilyen kocsmakörnyéki lakók, úgy érzik az italmérõk üzemeltetõi bármit, megtehetnek, s ha valaki szólni mer még õ lesz a rossz. Az õ esetében egy éve nyílt a szomszédjában egy vendéglátó egység. Azóta, sajnos kora reggeltõl a késõ éjszakába nyúlóan tûrniük kell a hangoskodást, kiabálást, ordítozást. Jó idõben a nyitott ablakon, rossz idõben és este, pedig a falon át. Szerencsétlenségére falszomszédok. A közelség végett szellõztetni se tudnak a beáradó büdös bagó- és cefreszag miatt. Bosszúságát csak tetézi, hogy az itt idõt múlató vendégek házuk kerítését használják biciklitárolónak. S ha szólnak, nyomdafestéket nem tûrõ módon osztja ki õket a tulajdonos.
A lakóknak kötelessége mindezt eltûrni? Nincs joguk a saját házukban a csendhez, a nyugalomhoz? – teszi föl elkeseredetten a kérdést. És valóban, mit tehet az ilyen helyzetbe került levélírónk? Kérésével, kérdésünkkel Partiné dr. Szmodics Györgyihez, a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztályának vezetõjéhez fordultunk.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata élt a Kereskedelmi törvényben biztosított jogával – kezdte válaszát az osztályvezetõ asszony. A lakók éjszakai nyugalmának biztosítása érdekében a vendéglátó üzletek éjszakai 23- 05 óra közötti nyitva tartását megtiltotta azon nem melegkonyhás vendéglátó egységek esetében, melyek olyan épületben helyezkednek el mely lakóingatlant is magában, foglal vagy az üzlet fala lakóépülettel érintkezik, továbbá melynek a vendégek számára nyitva álló bejáratától számított 30 méter sugarú körzetében lakóingatlan van vagy lakóingatlant érint. A rendelkezések betartását rendszeresen ellenõrizzük, a szabályokat be nem tartókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményezünk. A Kereskedelmi törvény alapján a hatóság amennyiben a kereskedõ tevékenysége a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékû zajjal jár, korlátozza 22 óra és 6 óra között a kereskedelmi tevékenységet, illetve az üzlet éjszakai zárva tartását rendeli el. Levélírónknak pedig azt tanácsolja: amennyiben az üzletek tevékenysége napközben is zavaró a környezetére, az érintettek birtokvédelmi eljárást kezdeményezhetnek a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási osztályán.
 



2011-08-05 10:32:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül