Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950516    








Honlapkeszites

A fánk fehér csíkja jegygyûrût jelképezett

Ismét sok érdeklõdõt és 14 versenyzõ csapatot vonzott a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház által harmadik alkalommal megrendezett Farsangi Fánk Fesztivál, melyet Kámánné Szép Terézia intézményigazgató köszöntõ szavai után Papp Nándor önkormányzati képviselõ, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottság elnöke nyitott meg.

A farsangi fánk történetérõl többek között elmondta, a fánkot erdélyi tájszólás szerint pánkóknak nevezték. Ebbõl arra lehet következtetni, hogy a fánk sütése a híres erdélyi konyha révén terjedt el, és mint sok más ételkölteményt, a régmúlt idõk tornácos kúriáinak nagyasszonyai varázsolták a család asztalára. A régi magyar leányos udvarházaknál a hagyományos „háztûznézés” Vízkereszt napján történt, amikor a szívesen látott házasulandó úrfiak elé dióval hizlalt pulykát és farsangi fánkot tálaltak. Valószínûleg innen származott az a mondás, hogy a lánnyal egy fánkot megfelezni, egyenlõ volt a szerelmi vallomással, sõt némelykor jele volt az eljegyzésnek is, mivel a finom fánk közepe körül képzõdõ fehér csík jegygyûrût jelképezett.


A fánkkülönlegességeket szakmai zsûri értékelte. Elsõként a Kodály Zoltán Énekkar lépett színpadra. Vidám farsangi összeállításukat nagy tapssal jutalmazta a közönség. Míg a színpadon kulturális mûsor szórakoztatta a nagyközönséget, a rendezvény ideje alatt meg lehetett kóstolni a csapatok fánkremekeit.

B.E.

(További képek a galériában)



2008-02-04 14:09:56


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül