Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950444    








Honlapkeszites

Ombudsman: a zajjal szembeni fellépés az önkormányzatok felelõssége

Nem engedhetõ meg, hogy a közterületeken tartott rendezvények zaja sértse az egészséges környezethez való jogot - állapította meg Fülöp Sándor, a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosa. Az ombudsman átfogó vizsgálatban elemezte, megelõzhetõk-e a fesztiválok és más rendezvények zavaró hatásai.


A vizsgálat elõzménye, hogy a közterületi rendezvényekkel, fesztiválokkal kapcsolatban 2008. és 2011. között az ombudsmanhoz számos panasz érkezett. A környezeti konfliktus azokon a területeken a legjelentõsebb, ahol rendszeresen szerveznek hajnalig tartó koncerteket. Itt ugyanis nem csupán évi egy-két rendezvény zaját kell elviselni, hanem gyakorlatilag ismeretlen a csend, a nyugodt pihenés feltétele. Egyértelmûvé vált, hogy az egyedi visszásságok oka a jogi szabályozás gyengéi, illetve a szigorú ellenõrzés és hatósági fellépés hiánya.
Fülöp Sándor szerint az egészséges környezethez való jog védelme, vagyis a túlzott mértékû zajjal szembeni fellépés az önkormányzatok felelõssége. Ennek érvényesítésére a helyi rendeletekben garanciákat kell kidolgozni, amelyek biztosítják a zavaró hatások minimumra csökkentését, illetve kizárását. A szennyezõ fizet elve alapján ugyanakkor a rendezvény szervezõje visel felelõsséget azért, hogy a rendezvény ne sértse a zajvédelmi elõírásokat. A szervezõ anyagi és egyéb érdeke, a résztvevõk kikapcsolódása nem vezethet az érintett lakosság pihenésének megakadályozásához. Az önkormányzat feladata, hogy mindennek jogi feltételeit megalkossa és érvényesítse az emberek egészséges környezethez való jogát, ezáltal biztosítsa, hogy ne lehessen olyan közterületi rendezvényt tartani, amely az alapjog sérelmét jelenti.
Elfogadhatatlan, ha egy adott területen rendszeresen, rövid idõközönként ismétlõdve, éjszakába vagy akár hajnalba nyúlóan tartanak rendezvényeket. Ez ugyanis - akár hónapokon keresztül - lehetetlenné teszi a környéken lakók pihenését. Márpedig a pihenés lehetetlenné válása, a zaj állandósulása már az alapjog lényegi tartalmának sérelmét jelenti. Visszásságot eredményez tehát az olyan szabályozás, illetve az olyan hatósági gyakorlat, amely minderre lehetõséget ad - állapította meg az országgyûlési biztos, aki felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy a helyi szabályozás kialakításánál, továbbá az engedélyek kiadásánál maradéktalanul teljesíteni kell a környezetvédelmi feltételeket.
Az ombudsman szerint a közterületi rendezvényekrõl nem szerzõdésben, hanem engedélyezési eljárás keretében kell rendelkezni; alapos körültekintéssel és a környezõ lakosság bevonásával kell eljárni. A helyi igényeknek megfelelõen meg kell határozni a rendezvények megtartásának idõkorlátait. Indokolt a részletes technikai feltételek meghatározása is, például elõ lehet írni határértéket, hangárnyékoló eszközök alkalmazását, meg lehet határozni pontosan milyen teljesítményû hangerõsítõbõl meddig és hányat lehet használni.
Fülöp Sándor felhívta a figyelmet, hogy a közterületi rendezvényeket, azok jogszerûségét folyamatosan ellenõrizni kell, jogsértés esetén következetesen alkalmazni kell a közigazgatási és a szabálysértési jogkövetkezményeket, intézkedni kell akár a rendezvény megtiltásáról is.A rendõrségnek, a közterület-felügyeletnek, illetve az önkormányzatnak is feladata, hogy valamennyi jogi eszközzel fellépjen a jogsértésekkel szemben.

 



2011-08-07 08:58:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül