Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950448    








Honlapkeszites

Magyar érték

A Magyar Mûveltség Kincsestára Szabadegyetem rendezvény sorozat péntekesti elõadója Szelestei László néprajzkutató volt.

– Mai témánk a hétköznapi tapasztaláson túlmutató élmények a népi mûvészetünkben, vagyis a spiritualitás lesz – kezdte diavetítéssel egybekötött elõadását Szelestei László.


Elmondta, hogy azok a használati tárgyak, amelyeket a vetítõvásznon láthatunk, olyan pásztoremberek keze munkáját dicsérik, akik nagyrészt táltosok is voltak egyben. Olyan energiákkal, rezgésekkel rendelkeztek, hogy nem is lehettek közösségek aktív tagjai. Éppen ezért a lakott településektõl távol éltek. Olyan belsõ töltéssel és energiával láttak neki használati és dísztárgyaik kifaragásához, melyet csak az Istennel folyamatosan tartott kapcsolat adhat.

Az elõadó egy rövid kitérõ keretén belül megemlítette, hogy korabeli feljegyzések, dokumentumok és antropológiai vizsgálatok alapján, a híres betyár, Rózsa Sándor is táltos volt.

A néprajzkutató elõadásán bemutatott az elmúlt néhány évszázadból, zömében zalai és a környezõ megyékbõl származó néprajzi kincseket, melyek saját gyûjtéseibõl származnak.

Szelestei László kifejtette némelyik tárgy jelek, motívumok összefüggésében olyan gazdag, hogy órákig lehetne elemezni. Továbbá megjegyezte, hogy nem vigyázunk kellõképpen példátlanul gazdag néprajzi kincseinkre. Több százéves tölgyfa préseket visznek ki az országból szétszerelve. Az itthon maradottakból gyakran parketta készül. Folyamatos és egyre nagyobb a támadás a magyar értékek ellen.

Az egyre növekvõ érdeklõdésre való tekintettel a kétórás elõadásról DVD-felvétel készült. Megvásárlásával azok is részesei lehetnek a lenyûgözõ elõadásnak, akik idõhiányában nem lehettek jelen.

Czene Csaba



2008-02-13 10:27:27


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül