Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950279    








Honlapkeszites

Egyre többen regisztrálnak az MTI ingyenes hírszolgáltatására

Mintegy 21 ezren regisztráltak eddig az MTI ingyenes hírszolgáltatására. A szakmai regisztrálók száma meghaladja a 4300-at, a napi felhasználóké pedig a 2800-at – mondta a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta az elmúlt nyolc hónapban a hírügynökségben lezajlott átalakításokat.


Belénessy Csaba beszámolt arról is, hogy az MTI Új Médiához tartozó hirado.hu hírportált hétköznaponként már mintegy 100 ezer ember látogatja, ami 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt hónapokban.
A közmédiumok közös internetes felülete továbbra is fejlesztés alatt áll. Ennek elkészülte után blogokkal, fórumokkal találkozhatnak a látogatók, és élõ közvetítéseket is zökkenõmentesen követhetnek majd - tette hozzá.
A hírmûsorok szakmai irányítását az MTI Hírcentrum végzi. Az m1-en 95 percnyi hírmûsor készül, az esti Híradóba pedig mintegy 800 ezer ember kapcsolódik be naponta. A Duna TV napi 50 percnyi hírmûsorai a határokon belül nagyjából 200 ezer ember számára szolgálnak hírforrásul, a Magyar Rádió hírmûsoraiba, köztük a Krónikákba pedig több mint egymillió ember hallgat bele naponta – mondta a vezérigazgató.
A hírmûsorok készítõi ügyelnek arra, hogy a francia modellnek megfelelõen a kormány a politikusokra jutó mûsoridõ egyharmadában, a kormánypártok újabb egyharmadában, míg az ellenzék is ugyanekkora mûsoridõben szólalhasson meg - közölte Belénessy Csaba. Hozzátette: a Duna TV híradójával szemben más szempontok a mérvadók, mert az elsõsorban az ország határain túl élõ magyarságot látja el információkkal.
Beszámolt arról is, hogy augusztusig egyetlen sajtóper sem indult a klasszikus hírügynökség ellen, amely az elmúlt 8 hónapban 100 ezernél több szöveges hírt és mintegy 90 ezer fotót adott ki. Az ingyenességnek köszönhetõen sokkal szélesebb körben használják a hírügynökségi szöveges tudósításokat, fotókat.
A sajtó számára átadott anyagból kiderül, hogy a nagy napilapok, valamint a megyei lapok közül sokan továbbra is szerzõdéses viszonyban állnak az MTI-vel. Elõfizetéssel lehet hozzájutni az archív felvételekhez, a külföldi hírügynökségektõl átvett hírekhez, az MTI által készített elõrejelzésekhez, hátterekhez, elemzésekhez vagy kronológiákhoz.
A tájékoztató szerint az MTI a nemzetközi gyakorlathoz igazodva változtatott a külföldi sajtóban Magyarországról megjelenõ cikkek ismertetési rendjén.
A dokumentumból kiderül, hogy elkészült a tudósítói hálózat alapkoncepciója: várhatóan az MTI Hírcentrum legkésõbb jövõ év elsõ felében felálló hálózata jelentheti az alapját az egész közmédiát a Kárpát-medencébõl és azon túlról is kiszolgáló tudósítói csapatnak.
Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelõ Alap vezérigazgató-helyettese elmondta: az alap eddig is jelentõs segítséget nyújtott ahhoz, hogy a tévénézõk és rádióhallgatók minél szélesebb körbõl tájékozódhassanak.A Hírcentrum tudósítói ennek köszönhetõen eljutottak Egyiptomba és Líbiába is - tette hozzá.
A Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt.-nél jelenleg 183 ember dolgozik, közülük 152 újságíró. A vállalat 2011-ben 2,5 milliárd forintból gazdálkodik, ennek 79 százaléka személyi jellegû kiadás.

 

MTI



2011-09-25 13:02:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül