Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949842    








Honlapkeszites

Ágyúlövésekkel avatták fel Pákán a hidegháborús erõdparkot

Korhû egyenruhákba öltözött katonák egy 76 milliméteres páncéltörõ ágyú lövéseivel avatták fel szombaton a Zala megyei Pákán az 1950-es években kiépített bunkerláncolatból létrehozott erõdparkot.


 A Páka és Csömödér közötti erdõs domboldalban hat egykori hidegháborús betonépítményt tettek ismét látogathatóvá úgy, hogy újból kiásták az õket összekötõ mintegy 800 méternyi lövészárkot és tüzelõállást is. A két település térségében annak idején 19 bunkert építettek, ebbõl 14 még megvan - idézte fel Bécs József, a Páka Értékeiért Egyesület elnöke az MTI-nek.
A magyar Maginot-vonalnak nevezett védelmi rendszer történetét a helyszínen színes ábrák és táblák ismertetik. Innen is tudható, hogy az egykori Jugoszlávia felõl várt támadások kivédésére tervezték meg és építették ki 1951 és 1957 között a bunkerhálózatot. A 627 kilométeres határszakaszon 215 zászlóaljvédõ körletet terveztek, ebbõl 1953-ig csaknem száz készült el, akkoriban is óriási összegnek számító hét milliárd forintból.
Négyesi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumának fõosztályvezetõje a jelenlévõknek részletesen is beszámolt arról, hogy a Páka és Csömödér térségében kialakított bunkerekkel miként tervezték megvédeni az országot a Jugoszlávia felõl betörõ ellenségtõl.
A múlt egy szeletének újbóli bemutathatóságára a Kerka Menti Települések Szövetsége pályázott a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán. A 22 település összefogásával Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén címet viselõ pályázattal 121,5 millió forintot nyertek a 144,6 milliós beruházáshoz. A Zala Megyei Önkormányzat 12 millió forinttal járult hozzá az önrész elõteremtéséhez.
A pályázat nem kizárólag az erõdpark kiépítésével útjára induló bunkerturizmus elindítását célozta, a tervekben a Mura hajózhatóvá tételét segítõ beruházás és az olajlelõhelyek vidékén a bakancsos turizmus fellendítése is szerepel.
Bécs József hozzátette: a megvalósításban az érintett önkormányzatokon és civil szervezeteken kívül jelentõs segítséget nyújtott a hadtörténeti múzeum, a hagyományõrzõ katonák és a korabeli páncéltörõ ágyú is az intézmény jóvoltából érkeztek a megnyitóra.

MTI



2011-10-22 17:11:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül