Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949948    








Honlapkeszites

A jelzõrendszeres házi segítségnyújtásról

A jelzõrendszeres szolgáltatás számos pozitívummal rendelkezik, melyek bizonyítják létjogosultságát. Errõl kérdeztük Jordán – Szabó Tímeát, a Vöröskereszt szakmai vezetõjét.

– A jelzõrendszeres házi segítségnyújtás tulajdonképpen a saját otthonukban élõ, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászorult, a segélyhívó készülék megfelelõ használatára képes idõskorú, vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére nyújtott ellátás. Célja az önálló életvitel fenntartása, a felmerülõ krízishelyzetek elhárítása. Folyamatos, 24 órás készenléti rendszerben mûködik. Igényelhetõ önállóan is, vagy a házi segítségnyújtás kiegészítõ szolgáltatásaként, mivel a gondozónõk 8-16 óráig dolgoznak. Feladata, az igénybevevõ biztonságérzetének erõsítése, és a szükséges segítségnyújtás minél gyorsabb biztosítása a súlyosabb helyzetek megelõzése érdekében. A jelzõrendszer két részbõl áll. Egyrészt egy víz- és ütésálló karórából, másrészt pedig egy akkumulátorról mûködõ fali egységbõl, amit oda helyeznek el, ahol az ellátott a legtöbbet tartózkodik. A készülék hordozható, így akkor is riasztás küldhetõ róla, ha az ellátott nem tartózkodik otthon – mondta elöljáróban a Vöröskereszt szakmai vezetõje.
 


 – Mióta lehet jelzõrendszereket igényelni?
– A jelzõrendszeres szolgáltatás 2010. január 1-tõl indult az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli program rendszerében elnyert támogatásból, melynek köszönhetõen 800 jelzõkészülék beszerzése vált lehetõvé. Egy korábbi pályázat révén már rendelkeztünk 40 készülékkel, de ezek elavultabbnak számítottak. A fogadtatásuk viszont kedvezõ volt a lakosság körében. Az elnyert támogatásnak köszönhetõen Nagykanizsa, Zalakaros, Zalaszentgrót kistérségben helyezhetünk el jelzõkészülékeket. A készülékekbõl összesen 517-et szereltek be eddig a kistérségben és városunkban.
– Kik és hogyan igényelhetik a jelzõrendszert?
– A szakmai központban a Sugár utca 28. szám alatt lehet igényelni személyesen, vagy a hozzátartozó megbízásával, illetve telefonszámunkon. Ha telefonon felhív minket, akkor kiküldünk egy gondozót, aki kiviszi a szükséges nyomtatványokat és segít a kitöltésben. Az igényléshez orvosi javaslat szükséges, aminek a beszerzésében szintén tudunk segíteni.
– Mennyi riasztás kapnak a kistérségbõl és Nagykanizsáról havonta, és mik a leggyakoribb problémák?
– Havonta átlagban 23-25 riasztásunk van, melyek legfõbb oka, hogy az idõjárási frontok megviselik az idõs embereket. Két esetet szeretnék kiemelni, mikor a készülék életmentõnek bizonyult. Az egyik esetben egy 80 év feletti hölgy szenvedett súlyos sérüléseket. Leállt a pészmékere, szerencsétlenül esett, a fejét beütötte, erõsen vérzett, de még idõben riasztott és neki tulajdonképpen az életét mentette meg ez a készülék. A másik riasztás szintén a közelmúltban történt. Egy 78 éves férfi ellátottunk, papucsban indult le a pincébe. A lépcsõn leesett és súlyos kéztörést szenvedett. A szolgáltatás létjogosultságát igazolja az is, hogy a hozzátartozók egy-egy ilyen súlyosabb eset után megkeresnek minket telefonon, és megköszönik a segítséget. A rendszer elõnye, hogy az idõs emberek vészhelyzetben sokszor képtelenek a telefonálásra, viszont a csuklón hordható jelzõkészüléken levõ gombnak a megnyomása nem okoz nekik nehézséget. Azonban, nem csak roszszullét esetén kérhetõ segítség. Bocskán történt, hogy egy idõs hölgy betörést észlelt és megnyomta a jelzõkészüléket. A diszpécser visszajelzett, amikor a betörõ meghallotta a hangot, meghiúsult a betörés.
– Hova fut be a riasztás?
– A riasztás a zalaegerszegi diszpécserközpontba érkezik. Innen értesítik az ügyeletes gondozót, akinek 30 percen belül ki kell érkeznie a helyszínre. A segélyhívás okául szolgáló problémamegoldás érdekében azonnali intézkedést tesz, szükség esetén további egészségügyi vagy szociális ellátást kezdeményez.
– Mennyibe kerül a szolgáltatás?
– A szolgáltatás térítési díja az egyén jövedelmétõl függ, de maximum 1240 forint havonta. A rendszer elõnye, hogy az idõsek nagyfokú biztonsággal gondozhatók az otthonukban, nem kerülnek be a költségigényesebb szociális és egészségügyi ellátásba. A megszokott környezetben történõ gondozás mentális szempontból is elõnyösebb számukra.
Egy önkormányzati pályázatnak köszönhetõen a Vöröskeresztnek lehetõsége nyílik a jelzõs idõsek összehozására, mivel õk eddig egymással nem találkoztak. Az eseményre december 1-jén kerül sor Nagykanizsán, a Zrínyi út 35-ben, ahol vendégül látják az érdeklõdõket, valamint egészségügyi elõadásokat is hallgathatnak.
V.M.



2011-11-18 06:23:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül