Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950274    








Honlapkeszites

Ne Gyújts Rá! Világnap – 2011. november 17. A leszokáshoz orvosi segítségre van szükség

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért felhívja a figyelmet arra, hogy a zárt közterületi dohányzás teljes tilalmának bevezetésével 2012-ben Magyarország óriási lépést tesz egy egészségesebb élet felé. Ugyanakkor nem elég megtiltani a dohányosoknak, hogy rágyújtsanak, biztosítani kell számukra azt is, hogy aki szeretne leszokni, az megkapja ehhez a megfelelõ orvosi segítséget.


Bár alig néhány hét van hátra a törvény bevezetéséig, a leszokást támogató orvosi ellátás rendszere még mindig nem mûködik. Egyelõre megoldatlan mind a leszokást támogató rendelések, mind a hatékony vényköteles gyógyszerek finanszírozása. Az egészségügyi szolgáltatók, szakrendelõk, tüdõgondozók ellenérdekeltek abban, hogy leszokást támogató rendeléseket mûködtessenek, mert a gyalázatosan alacsony finanszírozás miatt csak a veszteségeiket növelnék.
A leszokni akaró betegek leginkább az interneten (www.leteszemacigit.hu, www.tudobeteg.hu, www.exsmokers.eu, www.leszokasvonal.hu) vagy telefonon (Dohányzásról Leszokást Támogató Központ/DLTK/, telefon: 06-1-393-5170) juthatnak hozzá gyorsan és térítésmentesen a számukra szükséges információhoz. A DLTK munkatársai a páciens által megadott idõpontban hívják vissza a leszokni akaró dohányost a telefonján, így a dohányost még a beszélgetés telefonszámlája sem terheli.
Az Európai Unió nagyszabású 3 éves kampányt indított a 25-34 év közötti dohányos fiatal felnõttek számára, amely a leszokás azonnali kedvezõ hatásait mutatja be. A www.exmokers.eu oldalon egy testreszabott internet alapú leszokási program, az iCoach, naponta hasznos tanácsokkal segíti a dohányosokat a leszokásban.

Háttér információ

A különbözõ tanulmányok szerint Magyarországon mintegy 30.000 ember veszíti életét idõ elõtt valamilyen dohányzás okozta betegségben, közülük kb. 2300-an mások cigarettafüstjétõl, azaz passzív dohányzás következtében halnak meg.
Magyarországon mintegy 3 millió aktív dohányos él. Többségük szívesebben lenne nem dohányos, de az erõs nikotinfüggõség miatt nem tudja letenni a cigarettát. Nekik orvosi segítségre, többségüknek gyógyszeres kezelésre is szükségük van. A legtöbbet azok nyernek a leszokással, akik még azelõtt leteszik a cigarettát, mielõtt az súlyos egészségkárosodást okozott volna.
Magyarországon minden tüdõgondozóban dolgozik a leszokás támogatásában jártas orvos, leszokást támogató rendelés azonban csak alig néhány helyen mûködik.
A dohányzás során kialakuló függõség betegség, amely általában gyógyítható. A leszokás nélkül a dohányosok fele belehal ebbe a betegsége, azaz a dohányzás valamilyen következményébe. A leszokást támogató orvosi kezelés a legköltséghatékonyabb orvosi beavatkozás, hiszen 3-6 hónapos minimális eszközigényû kezeléssel meggyógyulhat a beteg (azaz végleg leszokik), és minden 2. leszokó dohányosnak ezzel meg is menthetnénk az életét.
A leszokást támogató orvosi kezelés során 3 hónap alatt összesen 6-8 alkalommal találkozik a leszokni akaró páciens az orvosával. Az elsõ viziten megbeszélik a páciens dohányzási szokásait, majd ennek megfelelõen alakítják ki a leghatékonyabbnak tûnõ egyéni leszokási tervet. Az elképzelések szerint az elsõ betegvizit 20-30 perces lehetne, a követõ vizitek pedig 10 percesek.
A nyitó leszokási orvosi vizitnek az OEP által meghatározott aktuális pontértéke 500 pont (azaz kb. 750 Ft-ot térít ezért az OEP a szolgáltató felé). A rövid követõ vizitek aktuális pontértéke 200 pont, azaz 300 Ft.
A megújult Nemdohányzók védelmérõl szóló törvény hatására várhatóan már a bevezetés utáni elsõ évben, 2012-ben mintegy 20%-kal csökkenhet a szívinfarktus miatt kórházba szállított betegek száma, és megháromszorozódik a leszokás miatt segítségégért orvoshoz fordulók száma.
 



2011-11-17 11:52:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül