Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950125    








Honlapkeszites

Rekordszámú nyertes a K&H gyógyvarázs pályázatán 12 intézménynek összesen 25 millió forint összegû eszköztámogatás

Hét megye 8 kórháza (köztük a nagykanizsai is) illetve rendelõintézete és 4 mentõállomás gyermekgyógyász fõorvosai a mai napon vehették át a 2011-es K&H gyógyvarázs pályázat során elnyert mintegy összesen 25 millió forint értékû gyermekgyógyászati és mentési eszközöket. A K&H nyolc éve elkötelezetten dolgozik azon, hogy a gyermekegészségügy hatékony támogatásával a jövõ társadalma számára segítsen biztosítani az egészséges és teljes életet. Ennek érdekében a zsûri bevonásával évrõl évre egy-egy olyan fókuszterületet határoz meg, amely nagyszámú beteg gyermek populációt érint, és ennélfogva hangsúlyosan segítségre szorul. 2011–ben a pályázat kiemelten, de nem kizárólagosan a gyermekszemészetre és a fül-orr-gégészetre koncentrált. A K&H Csoport az elmúlt nyolc évben 135 intézményt (köztük 98 kórház, illetve rendelõintézet és 37 mentõszolgálat) összesen több mint 373 millió forint értékû mûszerrel támogatott az ország 19 megyéjében.


A Kanizsai Dorottya Kórház nyert: 1 db OCULUS 42500 UB-4 univerzális próbakeret, 1 db MSD 51-B próbalencsesor, 1 db OCULUS Easyloupe binokuláris lupé, 1 db HEINE C-004.33.536 Omega 500 unplugged Kit 6. Binokuláris Indirekt Ophthalmoscope, 1 db 20D lencse Binokuláris Indirekt Ophthamoscopehoz OCULAR Instruments OI-20 MaxLight, összesen 1 365 000 Ft értékben.
 

A nyolcadik éve futó K&H gyógyvarázs program mára már egy igen komplex, a gyermekegészségügyet támogató rendszer, amely a gyermektõl a szülõn keresztül az orvosok és ápolók napi munkájáig bezárólag teljes vertikumában segíti, támogatja a gyógyulás és gyógyítás folyamatait. Az évente mintegy 25 millió forintos pályázati keretösszeg minden évben további forrásokkal is bõvült. 2008-ban az egy-és két forintos gyûjtésbõl 13 690 000 forint, 2006-2010 között az affinity programból további 64 millió forint, 2005-2010 között pedig ad hoc keretekbõl újabb 13 millió forint értékben juttatott a program további eszközöket a gyermekegészségügy rendszerébe. A nyolc év során összesen több, mint 373 millió forint értékû eszközt adott át a K&H gyógyvarázs program az ország összesen 135 intézetének.

K&H gyógyvarázs évrõl évre egy-egy fókuszterületet is megjelöl, amely nem kizárólagos, de kiemelt figyelmet kap az elbírálás során. 2006-ban az újszülött, azon belül a koraszülött mentéssel és ellátással foglalkozó intézmények, 2007-ben a gyermeksebészet, 2008-ban a központi ügyeleteket ellátó gyermekgyógyító intézmények, 2009-ben a csecsemõ-és gyermekrehabilitáció, 2010-ben a gyermek-tüdõgyógyászat és gyermek-traumatológia, idén pedig a gyermekszemészet és füll-orr-gégészet volt a páylázat éppen nagyobb hangsúlyt élvezõ gyógyászati területe.

„A fókuszterületek megjelölése azért fontos a programban, mert így évrõl évre szakmai szemmel nézve a hazai gyermekegészségügyre, egy-egy kritikus betegségcsoport gyógyításában nagyon hatékonyan tudunk segíteni. Mindig szempont, hogy széles gyermekpopulációt érintõ terület számára biztosítsuk ezt a kiemelt figyelmet. A cél ugyanis az, hogy általánosságban egészséges és teljes életre képes fiatal generáció nõhessen fel, akik a társadalom hasznos tagjaiként tudnak élni. Ezt a szempontot a kiválasztott adott területek szépen tükrözik.” – fogalmazott dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet fõigazgatója, a zsûri tagja.

A program komplexitása az elmúlt évek során bõvülõ eszköztámogatásokon túl a humán segítségnyújtásban rejlik. A gyógyító munka mellett évrõl évre legalább annyira hangsúlyos a családok és a kis betegek megsegítése is. A kórházakat látogató országos szórakoztató programban 2010-ben megjelent egy új elem, az önkéntesség. Az önkéntesség a játék és könyvgyûjtés, valamint a dolgozói felajánlások révén már 2008 óta jelen van a K&H gyógyvarázsban. 2010-ben még ugyan kisérleti céllal, de már önkéntes gyerekek, iskolai csoportok látogattak meg gyermekosztályokat, hogy meseolvasással segítsék a kórházban töltött idõ múlását. 2011-ben már országszerte összesen 15 alkalommal szervezett a K&H gyógyvarázs meseolvasást különbözõ kórházak gyermekosztályain.

„Azt gondolom, hogy az az igazán nagy eredmény, amikor egy piaci szereplõ anyagi támogatáson túl, vagy éppen annak révén ráirányítja a társadalom figyelmét egy-egy fontos területre és érzéknységet ébresztve, civil erõket aktivizál. Az iskolások meseolvási programja, amit kifejezetten az önkéntességre való nevelés céljával indítottunk, egy igazi sikertörténet. Lelkes segíteni kész és segíteni vágyó fiatalok vesznek részt a közös munkában, járják a kórházakat és felkészülten beülnek a beteg gyerekek közé, vidámságot, feledést és szórakozást kínálva nekik. A folyamat lassan talán önálló életre is kel, mivel folyamatosan jelentkezenek fiatalok, édesanyák, akik szintén segíteni szeretnének, és kórházakat látogatnának, hogy olvassanak, meséljenek a kicsiknek. Én ezt nagyon fontos eredménynek gondolom, az eddig átadott többszáz milliós eszköztámogatás mellett.” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

„A szemészet általában nem az a drámai terület, amirõl sokat hallani a médiában. Mindazonáltal itt is vannak drámai esetek. Már az önmagában drámai, amikor egy kisgyerek szemének baja esik, megbetegszik. A szem egy nagyon speciális szervünk, gyermekeknél még inkább speciális figyelmet igényel, ami eszközigényt is jelent. Hallatlanul nagy dolog, hogy ezeket az eszközöket a Semmelweis Egyetem ÁOK Szemészeti Klinika, Tercier Szemészeti Központ most megkapja.”– mondta dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem ÁOK Szemészeti Klinika, Tercier Gyermekszemészeti Központ vezetõ professzora.

A K&H Csoport minden évben független zsûrit kér fel a pályázati anyagok elbírálására. A zsûribe olyan szakemberek kerülnek, akik jól ismerik a magyar gyermek-egészségügy helyzetét, így az õ segítségükkel a lehetõ legjobb helyre kerül a támogatás az adott évben. A szakmai bírálók munkáját idén is támogatta Barabás Éva, az RTL Klub mûsorvezetõje, Fazekas Kira, a Blikk Nõk és a Tina magazin fõszerkesztõje és Ravasz Pálma, az Origo site-menedzsere. A média képviselõinek szerepvállalása nagyban segít az önkéntességre való mozgósításban.



2011-11-28 08:17:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül