Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949975    








Honlapkeszites

Közgyûlés ironizáló ellenzékkel

Közel harminc napirendi pont megtárgyalását vállalta föl évi elsõ ülésén a város önkormányzata. A munka kezdetén azonban a város önállóan mûködõ költségvetési szervei és a Polgármesteri Hivatal 2012 évi cafeteria keretének meghatározásáról szóló elõterjesztést levette a napirendi pontok sorából Cseresnyés Péter polgármester. Megvitatására a költségvetés tárgyalása közben térnek vissza. Gábris Jácint további egyeztetések miatt egy késõbbi idõpontra helyeztette át a közoktatási intézmények alapító okiratainak módosítására vonatkozó elõterjesztését.


 Az interpellációk, kérdések sorában Bicsák Miklós képviselõ többek között Palin új, családi házas övezetét az éjszakai órákban felkeresõ, és az ott élõkben félelmet keltõ „zsiványok”, valamint a zöldterületeken egyre gyakrabban látható kóbor kutyák miatt kért segítséget az önkormányzattól. Dr. Etler Ottó a polgármester egészségéért aggódva megkérdezte, hogy bírja erõvel, ha mindennel õ foglalkozik. Megjegyezte, nagy munkabírású emberekkel van körülvéve, hiszen például Horváth István az Erzsébet tér rekonstrukciójának projektmenedzseri feladatai mellett ugyanezeket a teendõket a kórház-rekonstrukció esetében is ellátja.
Sajni József arra volt kíváncsi, hogy a körzetében létrehozandó javító-nevelõintézet kialakításával kapcsolatban miért nem kéri ki a polgármester legalább a Fidesz frakció véleményét. Dr. Károlyi Attila a Szabadhegyen történõ szennyvízberuházás munkálataira kért nagyobb odafigyelést. Marton István saját elõterjesztéseit hiányolta a napirendi pontok közül, valamint az is érdekelte, hány példányban jelent meg a Demokrata címû újság január 4-i száma, és mennyibe került.
Szõlõsi Márta a Zrínyi utca végén épült kis körforgalom, és a megváltozott közlekedési viszonyok miatt a Batthyány utca megnövekedett forgalmára hívta fel a figyelmet és megkérdezte, mit lehet tenni az ott élõk nyugalma érdekében. Másik kérdését a Zrínyi út 20. szám alatti presszó mûködésével kapcsolatban tette fel a környéken élõk panasza alapján. A képviselõnõ megkérdezte azt is, van-e felelõse az erre vonatkozó helyi önkormányzati rendelet betartatásának. Hogyha van, akkor ki az? „Amennyiben nem az önkormányzat hivatott rá, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a lakók nyugalmát ne zavarják a rendeletben meghatározott idõpont után is nyitva tartó vendéglátó helyek az éjszakai órákban” – hangsúlyozta Szõlõsi Márta.
Napirend utáni felszólalásában Tóth Nándor a bajcsai temetõben uralkodó állapotokra hívta fel a figyelmet, mert a megváltoztatott temetkezési rendet követõen nem biztosították a közlekedési utat az újonnan kialakított sírhelyekhez. Így csak nagy nehézségek árán lehet megközelíteni az új sírokat. Megjegyezte azt is, hogy a Principális csatorna Pivári utcai szakaszán megtörtént a gaz lekaszálása, az ágak lenyesése, ám a hulladékot otthagyták a meder partján.
A naprendi pontok megvitatása során a közgyûlés kiegészítéssel elfogadta a hulladékgazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet módosítására elõterjesztett javaslatot.
Ugyancsak szabad utat kapott az épített környezet értékeinek helyi védelmérõl szóló rendelet módosítása. A vita során az is elhangzott, a lehetõségeket az élethez kell igazítani. Cseresnyés Péter polgármester megjegyezte, a javaslat az ott élõk igényei alapján fogalmazódott meg, de elõbb-utóbb el kell dönteni, hogy a helyi védettséget fenn akarjuk-e tartani a Maort-telepen.
A munka során a testület módosította az önkormányzati bérlakásokról szóló rendeletet, kiegészítéssel elfogadta a 2012-2015 évre szóló Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának megalkotására elõterjesztett valamint az önkormányzat és a polgármesteri hivatal közbeszerzési értékhatár alatti beszerzéseire vonatkozó szabályzat megalkotására elõterjesztett szabályzatot. Kiegészítéssel jóváhagyta az oktatás-nevelési intézmények álláshely számait, az intézményfenntartó társulásban részt vevõ önkormányzatok bejáró tanulók után szerzõdött és fizetett összegek rendezését, és az önkormányzat 2012. évi külkapcsolati tervét. A közgyûlési döntés értelmében a pártok által használt önkormányzati tulajdonú helyiségek után július 1-tõl kell fizetni a piaci áraknak megfelelõ bérleti díjat.
B.E.



2012-01-27 11:52:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül