Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950484    








Honlapkeszites

Névhasználatról, Város Napjáról és a termofor kéményekrõl

A hagyományos, közgyûlés utáni sajtótájékoztatón ezúttal a fenti három általa fontosnak ítélt pontot emelte ki Cseresnyés Péter polgármester, melyeknek ismertette hátterét és körülményeit egyaránt.

A sorban az elsõ a Nagykanizsa város és településrészeinek névhasználata. Városunk elnevezését nagyon sokan használják márkanévként, jelen pillanatban a teljes nevet 83 jogi személy használja, a Kanizsa név pedig 285 esetben szerepel szervezet vagy vállalkozás megnevezésében. Ezért, mivel óriási számról van szó, határoztak úgy, ezentúl megszabják kik és milyen formában alkalmazhatják. Az ötletgazdák más települések példáját látva hozták elõ ezt az elképzelést. Indokoltságát mutatja, hogy bizonyos esetekben tévképzet is kialakulhat a nem megfelelõ névhasználatból.


A következõ két elõterjesztés már több éve téma. Az egyik a Város Napja megrendezéséül szolgáló helyszín kiválasztása, mely tekintetben igen szûk volt a választási lehetõség, a belvárosrekonstrukció és a csatornázási munkák szinte csak az Eötvös teret tették lehetõvé helyszínként. Rövid idõn belül kiírják a pályázatot, hogy az esemény programjának szervezõjét ki tudják választani, és annak ideje legyen felkészülni a május közepén megtartandó rendezvényre. Idén a testvérvárosok találkozója kapcsolódik a Város Napjához, így a két külön rendezvény programjai átfedésben lesznek. Elõbbihez körülbelül 7 millió forintot nyertek, utóbbihoz pedig ugyanennyit különíttek el.
A harmadik kiemelt terület a termofor kémények felújítását célzó pályázatok támogatásáról szólt. Ennek a pontnak a napirendre vételére azért volt szükség, mert jó néhány társasház van városunkban, ahol a kémények már olyan állapotban vannak, hogy akár életveszélyesek is lehetnek. Minden megfelelõ önrésszel rendelkezõ társasházat biztatnak, hogy jelentkezzen. 10 millió forintos keretet állapítottak meg, ezt az önkormányzat hozzá tudja tenni a központi pályázathoz és a társasházak önrészéhez.
Kiemelte, a költségvetésnél a fõ szempont a takarékosság, és ennek érdekében bizonyos döntéseket meg kell hozniuk. A mûködési hiány, amivel elkezdetek tervezni a tavalyi évben 1,3 milliárd volt. Valamivel több, mint 800 millió forinttal fogadták el a költségvetést, ami jelentõs takarékoskodási intézkedések következtében lecsökkent közel 200 millió forinttal az õsz folyamán. Elõre láthatóan jó évzárás után körülbelül 100-200 millió közt meg fog állni a 2011. évi mûködési hiány.

V.M.



2012-01-27 12:03:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül