Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56950413    








Honlapkeszites

Felkészültek a kemény télre

Az idõjárás elõrejelzések az elkövetkezõ napokra az átlagostól eltérõ tartós, nagymértékû lehûlést és nagy mennyiségû havazást jeleznek. A Megyei Védelmi Bizottság, a komoly következmények elkerülése érdekében egy határozati javaslatcsomagot fogadott el, melynek elsõdleges célja, az emberi élet és egészség védelme. Döntése alapján a Helyi Védelmi Bizottságokat is össze kellett hívni, mely eredményérõl Cseresnyés Péter polgármester adott tájékoztatást.

Elmondta, mindenki megkapta a feladatát, aki az idõjárás okozta nehézségek elhárításában, kiküszöbölésében és a védelemben segíteni tud. A katasztrófavédelmi kirendeltség központi szervként fog mûködni, az esetleges extrém helyzetek megoldásáért közvetlenül felelõs.


Azoknak a szervezeteknek a mozgatása is a feladata, amelyek egy esetleges probléma megoldásában segíteni tudnak. A problémák elhárításában közremûködik a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a rendõrkapitányság, az E.ON, az ÁNTSZ, a MÁV, a Zala Volán, a Délzalai Víz-és Csatornamû Zrt., valamint az önkormányzat. Minden szervezet név szerinti felelõssel és elérhetõséggel jelölte meg azt a személyt, aki kapcsolatba lép a katasztrófa védelemmel. A legfontosabb feladatok közé tartozik a közmûellátottság biztosítása, az esetlegesen bajba kerülteknek a mentése, elhelyezése vagy éppen védõitallal való ellátása.
A polgármester felhívta a figyelmet az óvatos közlekedés fontosságára, hiszen hajnalban és napközben is fagy van, ha erre jön egy hó, akkor az utak csúszni fognak. Mint gyalogosan, mint pedig autóval és az egyéb jármûvel közlekedõk számára ez intõ jel és fokozott óvatosságot igényel. Gondoljuk meg, hogy elindulunk-e egy hosszabb útra ebben a helyzetben. Figyeljünk arra is, hogy ha nem melegít a bojler, akkor kapcsoljuk ki az õrlángot fõleg a régebbi eszközök esetében, nehogy gázszivárgás keletkezzen. Akinél van alternatív fûtési lehetõség, az készüljön fel arra, hogy erre szükség lehet. Az ÁNTSZ vezetõje arra kéri a vidéken lakókat, hogy ha lehet, váltsák ki gyógyszereiket ebben az egy-két napban, nehogy akkor fogyjanak el a szükséges tabletták, amikor sokkal nehezebb közlekedni. Mindenki egy-két nappal elõre gondolkozva élje a mindennapjait. Az éjszakai menedékhely továbbra is nyitva lesz. Ezen kívül, ha extrém helyzet alakul ki, akkor a buszmegállók és a vasút is ki fogják nyitni a várótermi részt.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján olvasható, hogy a cég szakemberei folyamatosan figyelik az elõrejelzéseket. Abban az esetben, ha az idõjárási viszonyok rosszabbra fordulnak, megkezdik a síkosság elleni megelõzõ védelmet, valamint a hó eltakarítását. Mivel a só -8ºC alatt nem olvaszt, ekkor zúzalékkal érdesítik a pályát a hóekézés elvégzése után. Ezért a nagy hidegben fokozott óvatossággal kell a jármûveket vezetni, mert síkos burkolat bárhol elõfordulhat, így különös körültekintéssel és a megfelelõen megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve mûszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott jármûvekkel keljen útra.



2012-02-02 09:42:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül