Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949697    








Honlapkeszites

Megmentésre váró sgrafitto-k

Az egykori városi színházon, a mai Medgyaszay Házon kívül egy másik épület is Medgyaszay István „gyermeke” – mégpedig a Gábor Áron Tüzérlaktanya. A hajdani katonai objektum volt legénységi épületének homlokzatán a maguk módján akár értéknek is tekinthetõ sgrafitto-k, faliképek láthatók. Ki tudja meddig…

Balogh László, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottság elnöke mindenesetre fontosnak tartja a Medgyaszay Ház homlokzatán látható faliképekhez hasonló technikával készült alkotások megóvását.
– Meggyõzõdésem, hogy az ingatlan értékesítése során is meg kell védeni ezt a nyolc értékes faliképet, nem szabad eltüntetni, vagy lerombolni, ha az épület végül bontásra kerülne – mondta lapunknak Balogh László. – Azért fõleg nem, hogy esetleg egy huszonegyedik autószalon legyen benne.


A nyolc, egyenként 5x-2x1,5 méteres méretû ritka és a maga nemében értékes alkotás a két világháború közti korszak magyaros-szecessziós stílusában készült. Az épület homlokzata éppen e faliképek miatt helyi védettség alatt áll – ám ez nem helyettesíti, vagy pótolja a szükséges állagmegóvást. Mivel elképzelhetõ, hogy a leendõ vevõ inkább lebontaná az ingatlant, elmerült a képek átköltöztetése is.

Hogy mi lesz a mindenki számára kielégítõ megoldás, még nem tudni, de Balogh László céljaival egyetért Deák-Varga Dénes, városi fõépítész is.

Gõcze Gyula, az ipari parkot mûködtetõ Gazdaságfejlesztõ Kht. ügyvezetõje azonban azon a véleményen van, hogy a legszerencsésebb megoldás, ha digitális formában õrizzük meg a faliképeket az utókornak. A szakember ugyanis nem számít arra, hogy a meglehetõsen nagy területû ingatlant rövid idõn belül sikerül értékesíteni. Addig pedig tovább romlik a sgrafitto-k már amúgy is rossz állaga. S továbbra is kérdés, hogy honnan jut majd pénz a faliképek felújítására.

H.A.



2008-03-13 11:12:59


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül