Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893039    








Honlapkeszites

A horvát-magyar gazdasági együttmûködés lehetõségeirõl

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány horvát-magyar üzletember találkozót szervezett Nagykanizsán, melynek kezdetekor az alapítvány részérõl Szõkéné Hajduk Andrea nem véletlenül mondta azt: „Úgy látom, a székek száma nem lesz elég”. Ez tehát rávilágíthat arra, hogy a délelõtt kezdõdõ rendezvény mekkora érdeklõdést generált a König Hotel „panoráma-termében”.


Sz?ljon hozz?!

Ennél azért fajsúlyosabb szavakat is elcsíphettünk a szervezõk nevében nyilatkozó elöljárótól, hiszen a horvát-magyar projekt keretében elsõként került sor a térség, illetve a régió üzletembereinek találkozójára: „A magyar-horvát IPA Határon Átnyúló Együttmûködés Program 2007-2013 szerves része ez a nagykanizsai találkozó – fogalmazott Szõkéné Hajduk Andrea. – Horvátország várható mielõbbi EU-s csatlakozása végett sem mindegy, hogy a régió vállalkozásai, cégei milyen gazdasági kapcsolatokat képesek kialakítani egymással. A prioritás ugyanis a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséé az elkövetkezendõkben is. A pályázati kiírásokra Baranya, Somogy, Zala megye, míg a horvátoktól Medjimurska (Muraköz) valamint Varazdinska Zupanija (Varasd megye) az, mely részt vesz a közös programjainkban.”
Ennek az együttmûködésnek azért már „látható nyomai” is vannak, hiszen példának okáért az Eszéki Nemzetközi Vásáron már közösen tudták magukat bemutatni a résztvevõ megyék a különbözõ munkáikkal.
S hogy a projekt programjában amúgy hol tart? Nos, a kanizsai volt az elsõ ilyen horderejû találkozó, amit egy második, csáktornyai követ a közeljövõben. Emellett szerveznek tanulmányutakat is térségben a különbözõ elképzelések jobb megismerése érdekében, illetve ott vannak még az egyes szemináriumok, melyeken szintén erõsíthetik a horvát-magyar szakmai kapcsolatokat.
Miként gondolkodnak errõl a horvát félnél? Goran Vrban, a varasdi (egyebek mellett különbözõ beléptetõ-rendszerek, kapuk gyártásával fogalakozó) GIT d. o. o részérõl érvelt lendületesen: „Nekünk is egyfajta kitörési pont, hogy a nemzetköziség területén új kapcsolatokra tegyünk szert. S miért ne lehetnének ebben kiváló partnerek éppen a térségbeli magyarok, ha már a földrajzi közelség adja is a lehetõségét annak, hogy akár hosszú távú közös munka is létrejöjjön.”
A találkozó tehát alkalmat teremthet(ett) arra is, hogy magyar és horvát vállalkozások képviselõi találkozzanak, s egymás elõtt bemutathassák szervezeteiket, cégeiket.
P.L.



2010-11-25 11:27:46





Hozzászólások: