Ma 2024. 6 13.
Antal, Anett napja van.
Látogatók száma : 56739610    
Honlapkeszitesa-csanád-nevet-is-felveszi-csongrád-megye

A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, miután a parlament a megyejegyzék megváltoztatásáról döntött kedden.


A megyék nevérõl és székhelyérõl szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba.     

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter - aki fideszes képviselõként jegyezte a most elfogadott javaslatot Kovács Zoltánnal közösen - korábban szimbolikus jelentõségûnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.     

A tárcavezetõ kitért arra is, hogy az 1030-ban alapított Csanád megye 1920 után az ország közepébõl a szélévé vált, az országhatárt megváltoztató erõszakos trianoni diktátumon túl pedig a tanácsrendszer is pusztítást jelentett a térségnek.     

A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyûlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

MTI - Kanizsa2017-10-03 12:38:00


  Október a látás hónapja - Idén a száraz szem szindrómával foglalkoznak

Idén is megrendezik a "Látás hónapja" programsorozatot, az októberi kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll.


  Fókuszban a madarak

Túrával egybekötött madármegfigyelõ napot tartottak a Mórichelyi-halastavaknál. A Miklósfai Általános Iskola is csatlakozott az október elsõ hétvégéjére meghirdetett, egész Európára és idén már Ázsiára is kiterjedõ rendezvényhez. A program célja, hogy minél több embert csábítsanak ki a szabadba, hogy ingyenesen átéljék a madármegfigyelés élményét.


  Meteorológus: egyelõre várni kell a vénasszonyok nyarára

A vénasszonyok nyarára továbbra is várni kell: változékony frontátvonulásokkal gyakran tarkított idõjárás várható a következõ napokban - emelte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõn közzétett videójában.


  Horvátországban a turisztikai szezonon kívüli autópályadíjak léptek érvénybe

A turisztikai szezonon kívüli, tíz százalékkal olcsóbb autópályadíjak léptek ismét érvénybe Horvátországban október 1-jétõl - közölte a horvát autópályákat kezelõ vállalat (HAC).


  Deres növények Zala megyében

Deres növény Szepetnek határában 2017. október 2-án. A településen hajnalban mínusz 1 Celsius-fokos hideg volt. MTI Fotó: Varga György


  Rebeka(4) és Kristóf(7) Nagykanizsáról országos díjat vettek át

Az OMÉK zárónapján osztották ki a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program országos díjait. A 72 egyéni díj mellett települési, megyei és koordinátori díjakat is kiosztottak. Köztük voltak a nagykanizsai megmérettetés elsõ helyezettjei is. A két fiatal szüleivel érkezett, a csoportképen balról a 7. a nagykanizsai Kantó család.

FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül