Ma 2024. 6 13.
Antal, Anett napja van.
Látogatók száma : 56739641    
Honlapkeszitesa-balatoni-személyhajózás-és-a-komp-forgalma-is-nõtt-

A személyhajózás és a kompágazat árbevétele is nõtt az év elsõ nyolc hónapjában a Balatoni Hajózási Zrt.-nél a tavalyi hasonló idõszakhoz képest - mondta Veigl Gábor gazdasági vezérigazgató-helyettes az önkormányzati tulajdonban lévõ hajózási társaság nyárzáró sajtótájékoztatóján.


Hozzátette: a társaság személyhajózási üzletágának árbevétele az év elsõ nyolc hónapjában 648 millió forint volt, 6,4 százalékkal emelkedve, a kompágazat árbevétele 836 millió forintra ugrott, ez 10,9 százalékos növekedés - a korábbi év hasonló idõszakához képest. A menetrendszerinti hajók 479 ezer utast szállítottak a tavalyi évhez hasonlóan. Csökkent az érdeklõdés a hagyományos sétahajózás iránt, viszont nõtt a népszerûsége a programhajózásnak. A Bahart az egyik kempingjét bérbe adta, a korábbi mûködtetésébõl származó eredményét jelentõsen növelve, a jobb adottságú boglári kempingjében pedig 23 százalékos bevétel-növekedést regisztrált a tavalyi adatokhoz képest. "Összességében elmondható, hogy jó úton járunk, hiszen az elmúlt három évben a személyhajózás és a kompágazat forgalma is 30 százalékkal nõtt" - summázta a vezérigazgató-helyettes.     

A személyhajókon 2 százalékkal kevesebben utaztak, a komp azonban 2,8 százalékkal több utast, 3,5 százalékkal több jármûvet és 9,5 százalékkal több kerékpárt szállított, mint egy évvel korábban.     

Kollár József vezérigazgató elmondta, hogy a cég modernizálását szolgáló, két évvel ezelõtt meghatározott 5 éves stratégiai terv 364 célfeladatának felét teljesíti a társaság az év végéig. Az ebben megfogalmazott beruházásokra az elmúlt két évben a korábbiaknál jóval többet fordítottak. A vezérigazgató a beruházások között említette egy katamarán, egy motoros hajó, valamint egy komp felújítását, továbbá vitorláskikötõk bõvítését.     

Beszélt arról is, hogy a tulajdonos önkormányzatok által az ingyenes vagyonjuttatáskor vállalt utolsó tõkeemelés határideje hamarosan lejár. Az érintett önkormányzatok a sajtótájékoztató elõtt tartott rendkívüli közgyûlésüket - melynek témája a kötelezõ tõkeemelés befizetésének módja volt - egyelõre felfüggesztették, az állammal jelenleg is folynak a tárgyalások - közölte a vezérigazgató. Az október 27-i határidõre felelõs döntést fognak hozni - tette hozzá.     

A balatoni fejlesztésekrõl szóló kormányhatározatban a Bahart céljaira nevesített 12,6 milliárd forintról szólva kifejtette, hogy abból 5,6 milliárd forint szolgálná a második balatoni kompjárat kiépítését, azonban a projekt megvalósíthatósági tanulmánya öt éves, elavult, ezért elsõ lépésként újat kell készíteni. További 2,1 milliárd forintot szánnak közforgalmú kikötõk - és 2,3 milliárdot a közforgalmú hajóflotta megújítására, továbbá 2,6 milliárdot gyorshajóflotta-fejlesztésre. "Idén még nem várható állami forrás, az majd a beruházásokhoz igazodóan érkezhet meg, ami több éves folyamat" - fogalmazott Kollár József. Hangsúlyozta: "A jelenlegi balatoni közlekedés nem kielégítõ színvonalú, szükséges a különbözõ közlekedési ágak régiós szintû összehangolása és a tömegközlekedés fejlesztése a szárazföldön és a vízen is. Ez utóbbinak magasabb színvonalúvá és rugalmasabbá kell válnia."     

Újságírói kérdésre a vezérigazgató közölte, a pár éve még jelentõs elmaradásokkal küszködõ társaság informatikai korszerûsítése folyamatban van, az online jegy vásárlási lehetõséget 2019-re tudják megteremteni.     

Dónucz László értékesítési igazgató elmondta: 23 motoros hajóval és 4 komppal biztosították a szolgáltatásokat nyáron. A Bahart által üzemeltett 22 kikötõ között 48 útvonalon közlekedtek hajójáratok. Összegzése szerint már tavaly sikerült a gazdasági válság elõtti szintre emelni az utasforgalmat, új jegykiadó rendszert vezettek be, bõvült a programhajó-kínálat. Bevált, hogy idén a menetrendszerinti hajókon animátorokat is alkalmaztak és társasjátékozni is lehetett. Kifizetõdõnek bizonyult, hogy az elõszezonban nem óránként, hanem már márciustól 40 percenként közlekedtek a kompok, és kedvezõ fogadtatása volt az idén bevezetett Bahart-kártyának, illetve számos kedvezménynek is.     

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Bahart jegyzett tõkéje 4 milliárd forint, a tavalyi nettó árbevétele 2,6 milliárd forint volt, az évet 136 millió forintos adózás elõtti eredménnyel zárta. Folyamatban van egy 500 millió forintos beruházási hitel felvétele a cég likviditásának javítására, és a meglévõ hitelek átstrukturálására - közölte.

MTI - Kanizsa2017-10-03 15:52:00


  Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nõttek a legjobban a bérek

A legrosszabbul fizetett és a legnagyobb hiánnyal küzdõ területeken volt idén a legmagasabb a bérnövekedés az elmúlt évekhez képest, de a fizetések még mindig messze elmaradnak a húzóágazatoktól - derült ki a Workania állásportál által mûködtetett Fizetesek.hu online kutatásából.


  Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya megvalósításához

Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya projekt minél gyorsabb megvalósításához az érintett vállalatok - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t.


  Bitay: közel tízmilliárd forint értékû rönkfát termelnek ki évente a magyar erdõkben

Közel tízmilliárd forint értékû rönkfát termelnek ki évente a mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdõterületen - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium állami földekért felelõs államtitkára Zalalövõn, egy nyersfát feldolgozó cég fejlesztéseinek avatása alkalmából.


  A Magyar Fejlesztési Központ segíti a magyar pályázókat az uniós források megszerzésében pályázat, uniós forrás

A Magyar Fejlesztési Központ információkkal koordinálással, operatív munkával segíti a magyar pályázókat abban, hogy sikeresen szerepeljenek a Brüsszelbõl közvetlenül elnyerhetõ uniós források megszerzésében - hangsúlyozta Kiss Antal, a közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelõs miniszteri biztos.


  Cseresnyés Péter: 2010-hez képest közel 740 ezerrel nõtt a foglalkoztatottak száma

Közel 740 ezerrel nõtt a foglalkoztatottak száma 2010 óta, a munkavállalók nagy része, több mint 550 ezer dolgozó a versenyszférában helyezkedett el - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adataira reagálva.


  KSH: tovább nõtt a foglalkoztatottak száma

A június elejétõl augusztus végéig tartó három hónapos idõszakban 4 millió 444 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 58 ezerrel több, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül