Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949083    








Honlapkeszites

Városi Idõsügyi Fórum a Vasemberházban

A Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idõsügyi Tanácsa fórumot tartott a 2012-2015 évekre vonatkozó Idõsügyi Koncepció elõkészítése és az elmúlt idõszak értékelése céljából.

A Városi Idõsügyi Fórumot Cseresnyés Péter elnök, polgármester nyitotta meg. Elmondta, az Idõsügyi Tanács szép eredményeket ért el az elmúlt idõszakban, melyet a visszajelzések is bizonyítanak. Ezúttal olyan tanácskozást, fórumot hívtak össze, ahol különbözõ területek képviselõi tartanak elõadást. Kihangsúlyozta, szeretnének olyan irányokat meghatározni, olyan stratégiákat kidolgozni, amelyekkel minél több szinten tudnak a térségben élõ idõseknek segítséget nyújtani. –A 2012-es év az idõsek és a nemzedékek közötti szolidaritás nemzetközi éve. Mi, itt Nagykanizsán megtesszük azokat a lépéseket, amelyek segítségével ehhez a szándékhoz hozzá tudunk tenni – mondta.

(További képek a galériában.)


- A sértetti oldalon az idõsek érintettsége 20 százalék körüli, mely a lakosság létszámához viszonyítva alacsonyabb érintettséget jelent, azonban nagyon fontos, hogy minél több bûncselekményt meg tudjunk akadályozni – ezt már dr. Molnár József alezredes, a Nagykanizsai Rendõrkapitányság vezetõje mondta. Többek között azért is fontos, mert az idõsek reprezentációs képessége – mely a bûncselekmény által okozott sérelem kijavításának nehézségét jelenti – az idõ elõrehaladtával kopik. Legnagyobb arányban a vagyon elleni bûncselekmények érintik ezt a korosztályt, így a trükkös lopás és az áruvásárlási csalás. Kiemelte, megtesznek mindent azért, hogy információval lássák el az idõsügyi szervezeteket. A rendõrség megpróbálja szórólapokkal, elõadásokkal, elektronikus hírlevelekkel az egyesületeken keresztül felhívni a trükkös lopásokra a figyelmet, melynek köszönhetõen 2005-höz viszonyítva 90 százalékkal csökkent ezeknek a száma.
Dr. Kaszás Gizella, a Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ igazgatója ismertette a javaslataikat a 2012-2015 évekre vonatkozó koncepció megalkotásához, miszerint szeretnék, ha a szociális rendszerrõl és annak elérhetõségérõl szóló információs füzetet évente aktualizálnák, bõvítenék város idõskorú lakossága részére szervezett programok listáját és létrehoznák az idõsek házát.
A Magyar Vöröskereszt területi képviselõje, Szõlõsi Márta, a szervezet idõsek számára biztosított szolgáltatásait részletezte bõvebben, így a jelzõrendszeres házi segítségnyújtást, a házi segítségnyújtás szolgáltatást, a gyógyászati kellékek kölcsönzésének lehetõségét és a szûrõprogramokat, melyeket rendezvényeken biztosítanak. Az elõadásokat követõen a megjelentek kérdéseket tehettek fel.



2012-03-22 15:42:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül