Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892017    








Honlapkeszites

Süllõfészkeket gyártanak és helyeznek ki a balatoni halászok

Az erõteljesen melegedõ idõjárás hatására elõbb kezdõdik idén a süllõ ívási idõszaka, ezért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) a szokásos 3 ezer mesterséges süllõfészek azonnali kihelyezésérõl döntött, továbbá a korábbiaknál nagyobb mennyiségben kezdte meg a csukakeltetést.


Errõl Füstös Gábor, a cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Balaton emblematikus halának számító süllõ szaporodására kiemelt figyelmet fordítanak, ezért egészítik ki mesterségesekkel is a természetes ívó-helyeket. A borókából készített süllõfészkekbõl több helyszínre összesen 3 ezret telepítenek, majd a következõ hetekben fokozottan ellenõrzik azokat.
Elmondta, hogy a korábbi éveknél 30-40 százalékkal több csuka-ikrát fejtek le a napokban a társaság Buzsáki tógazdaságában. Az így nyert 50 kilónyi megtermékenyített ikrából 6-700 ezer darab elõnevelt csukára számítanak, ebbõl teljesítik árpilis végén, május elején a halgazdálkodási terv szerinti 250 ezer darabos balatoni csukatelepítést.
A szakember felhívta a horgásztársadalom figyelmét arra, hogy a süllõ, valamint a balin ívási idõszakra bevezetett fogási tilalma idén április 27-ig lesz érvényben. A tavalyi nagyobb számú harcsa elhullás miatt, a halfaj sikeresebb ívása érdekében április 1. és június 30. között pedig teljes körû harcsafogási tilalmat rendeltek el.
A Balatonnál tavaly a korábbi évinél 15-20 százalékkal több horgászengedélyt adtak el, az ebbõl származó 450 millió forintból fedezik a haltelepítések és halõrzés költségeit. A horgászturizmus fellendülését a BHNp a három horgásztaván is érzékelte, ahol két-háromszorosára nõtt a forgalom. Füstös Gábor szerint a siker oka a kedvezõ idõjárás mellett, hogy a fokozódó ellenõrzéseknek és a fejlesztett halõrzési technikának köszönhetõen nõtt a legálisan horgászók horgászzsákmánya.
Az aszály komoly gondokat okoz a cég tógazdaságainál, emiatt bizonyos haltelepítéseket még a tél beállta elõtt kényszerült teljesíteni. Az elmaradt esõzések miatt márciusra sem jutott elegendõ víz a vízgyûjtõkrõl az irmapuszati tógazdaságba, ahol a nyolcból három tó jelenleg is üresen áll. Ha a tavaszi, illetve nyár eleji esõzések nem fordítanak a helyzeten, a társaság intenzívebb gazdálkodással, illetve végsõ esetben vásárlással biztosítja majd a balatoni haltelepítésekhez szükséges halmennyiséget - mondta a vezérigazgató.

 

MTI - Kanizsa



2012-03-24 12:29:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül