Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893064    








Honlapkeszites

Inkább üzlet, mint megélhetés az orvvadászat

Felbecsülhetetlen eszmei értékû és több száz millió forintos anyagi kárt okoznak a vadorzók és orvvadászok évente az országban. Szakemberek szerint sokat segíthetne, ha szabálysértés helyett bûncselekménynek minõsítenék, és szigorítanák a kiszabható büntetést. Sokszor vadászok az orvvadászok.


Az orvvadászokra a múlt héten Magyarlukafa közelében elkövetett gyilkosság irányította a figyelmet. Az MTI által készített - a jelenség gazdasági vonatkozásait vizsgáló - körkép szerint ma jellemzõ a "megélhetési", valamint az üzleti célú vadorzás, orvvadászat is; az elõbbi elkövetõi többnyire hurkokkal és kutyákkal "dolgoznak", míg az utóbbiak jól szervezettek és a legmodernebb technikai eszközöket - például éjjellátó, GPS - alkalmazzák. A fegyveres cselekményeken belül meg kell különböztetni a teljesen illegális, valamint a "belsõ orvvadászatot", amikor egy területen jogosan tartózkodó vadász folytat orvvadászatot.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezetõ elnöke szerint a vadorzásnak és az orvvadászatnak csak az 5-10 százalékára derül fény, s mivel jogszabályba ütközõ cselekményekrõl van szó, nagyon nehéz megbecsülni az okozott kárt is, ami bizonyosan több százmillió forintra tehetõ. Az orvvadászat és a vadorzás elsõsorban a nagyvadállományt érinti. A kár értékét nemcsak az ellopott hús, hanem az állatok tenyészértéke és a megölt állat agancsának, szarvának, agyarának, azaz a trófeának az értéke is növeli.
Az elnök közölte, az éves legális teríték további legalább 10 százaléka kerül az illegális elejtést végzõk kezére. Egy nagyobb, 10 kilogramm fölötti agancsú gímszarvas bika elorzása többmilliós kárt is okozhat a vadásztársaságoknak. Az orvvadászok sokszor nagy tenyészértékû állatot hurkolnak vagy lõnek meg, azért, hogy vadhúshoz jussanak, melyet orgazdáknak vagy vendéglõknek adnak el.

Zala megyében a becslések szerint eléri a százmillió forintot az orvvadászok által évente okozott kár összege. Nébel Szilveszter megyei fõvadász elmondta: nagyon ritka a tettenérés, a bizonyítás, ezt az is nehezíti, hogy Zalában - amely Magyarországon a legtöbb világszínvonalú érmes nagyvaddal büszkélkedhet - kissé túlszaporodott a gímszarvas- és a vaddisznóállomány. Itt ritkább az illegális trófeavadászat; gyakoribb, hogy a húsukért terítik le a vadakat. A hivatásos vadászok sokszor találnak olyan gímszarvast, amelynek az orvvadászok levágják a négy sonkáját, kimetszik a bõr alól a karajt, a tetem nagy részét pedig otthagyják. A nagyvadakat többnyire nem saját fogyasztásra, inkább illegális húskereskedelem miatt terítik le és darabolják fel. Egyfajta "valuta", vagyis fizetõeszköz a drága vadhús - mondta a fõvadász.

 

greenfo - MTI - Kanizsa 

 



2012-03-25 15:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül