Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948339    








Honlapkeszites

Teljes körû, ingyenes hallásvizsgálat Nagykanizsán

Országos szintû, teljes körû és ingyenes hallásvizsgálat, valamint hallókészülék próbahordás kampányt indított az Amplifon. A hallásvizsgálat menetérõl és a hallókészülék próbahordás lehetõségeirõl kérdeztük Horváthné Hermán Szilvia hallásspecialistát, a Fõ utca 6. szám alatt található nagykanizsai Amplifon Hallásközpont vezetõjét.

– Meghökkentõ adat, hogy a lakosság több, mint 10%-a szenved valamilyen fokú halláskárosodásban. Pedig sajnos az a világszintû tendencia, hogy ez az arány tovább fog nõni. Még megdöbbentõbb, hogy egy Európában végzett kutatás szerint azoknak, akiknek hallókészülék viselésével javítani lehetne a hallásukon – és így jelentõs mértékben az életminõségükön – csupán a 10-25%-a használ hallókészüléket. Ez a szám hazánkban még alacsonyabb.


 – Mennyire fontos szempont a hallásproblémák kezelésénél a gyors beavatkozás?
– Ha valakinek halláspanasza van, mielõbb jöjjön el hozzánk, ne várjon a vizsgálattal heteket, hónapokat. Ugyanis minél korábban kezeljük a fennálló problémát, annál nagyobb az esélye annak, hogy sikerül megoldani azt. Lehet, hogy csupán fülzsírdugó okozza a kellemetlenséget, de ha például egy akut halláscsökkenésrõl van szó – amit akár vírusfertõzés is okozhatott – a kezelés eredményessége attól is függ, hogy mennyi idõ telt el a panasz keletkezése óta.
– Milyen részei vannak a teljes körû vizsgálatnak?
– A vizsgálatok célja az, hogy kiderítsük azt, hogy van-e a halláscsökkenés, és ha igen, annak mi az oka. Elõször a hallójáratot és a dobhártyát vizsgáljuk meg, hogy van-e valami mechanikus akadály (pl. fülzsír). Ezt követi az úgynevezett tympanometria, amelybõl a középfül állapotáról, a hallócsontok mozgékonyságáról, valamint a fülkürt funkciójáról kapunk információt. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy ezek rövid, teljesen fájdalommentes vizsgálatok
– Ezután kerül sor a csendes kabinban történõ vizsgálatra?
– Igen, itt történik az úgynevezett hallásküszöb vizsgálat. A páciensnek kézfelemeléssel kell jeleznie, hogy mikor hallja meg a fülhallgatóba beadott hangot.
– Mi történik akkor, ha az eredmények hallásromlást mutatnak?
– Ha az eredmények alapján szükséges, akkor csontvezetéses küszöb meghatározást és beszédértés vizsgálatot is végzünk. Utóbbi során a fülhallgatóban hallott számokat és rövid szavakat kell visszaismételni, amiket különbözõ hangerõsséggel adunk be a páciensnek. A vizsgálatok jelentõsége az, hogy el tudjuk dönteni, hogy a halláskárosodás milyen módon javítható. Helyi kezelések, antibiotikum kúra, de mûtéti megoldások is szóba jöhetnek, és hallókészülék felírásával is nagyon sok probléma megoldható.
– Mit jelent az ingyenes hallókészülék próbahordás?
– Ez egy kiváló lehetõség azoknak, akik már elgondolkodtak azon, hogy hallókészülék viselésével jelentõsen javíthatnának az életük minõségén. A próbahordás azt jelenti, hogy az érdeklõdõk hazavihetik a kiválasztott hallókészülékeket, azaz a saját környezetükben, a mindennapi életvitelük során tapasztalhatják meg a különbséget. A különbséget, hogy milyen sokat jelent az, ha halljuk a hangokat.
– Mennyire könnyíti meg a döntést az érdeklõdõk számára az, hogy otthoni környezetben is ki tudják próbálni a készülékeket?
– Természetesen anélkül, hogy ne tesztelték volna a hallókészülékeket, szakmailag teljesen helytelen lenne ellátni a pácienseket. Gondoljon bele, hogyan tudna jól dönteni több hallókészülék közül az érintett, ha nem ott próbálná ki azokat, ahol valójában használni fogja: otthon, az utcán, társaságban vagy akár színházban, moziban.
– Mit kell tennie annak, aki részt szeretne venni az ingyenes vizsgálaton?
Kérem, hogy a várakozás elkerülése miatt telefonon egyeztessen idõpontot munkatársunkkal a (93) 313-500-as telefonszámon. A szûrés mindössze 20-30 percig tart, és az elõjegyzési rendszernek köszönhetõen egyenként, várakozás nélkül foglalkozunk az érdeklõdõkkel. A jó hallás megõrzésének érdekében mindenkinek javaslom, hogy használja ki a lehetõséget, és jöjjön el az ingyenes szûrésre!



2012-04-06 13:50:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül