Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892941    








Honlapkeszites

Az EU csalás elleni hivatalához fordul a Közgép megbízásai miatt a Demokratikus Koalíció

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordul, vizsgálatot kérve a Közgép Zrt. több százmilliárd forint értékû állami megbízásai miatt.


 Varju László pártigazgató, független országgyûlési képviselõ hétfõn sajtótájékoztatón elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a vizsgálat végéig az építõipari vállalat ne kaphasson újabb megbízásokat közpénzbõl.
Az ellenzéki politikus ezt azután közölte, hogy a Népszabadság hétfõn megírta: egy közbeszerzési dokumentum szerint Simicska Lajos korábbi APEH-elnök a Közgép Zrt. tulajdonosa. A lap ezt egy Németh Miklós vezérigazgató által aláírt nyilatkozatra hivatkozva állította, megjegyezve: az új közbeszerzési törvény szerint, ha egy vállalkozás részt akar venni egy közbeszerzési eljáráson, nyilatkoznia kell tulajdonosainak kilétérõl.
Ezzel kapcsolatban a DK-s politikus azt mondta: mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt idõszakban egy Fidesz-közeli cég nyert el több százmilliárd forintos állami megbízásokat, illetve jutott 34 milliárd forintos hitelkerethez a Magyar Fejlesztési Banktól.
Varju László arra is kitért, nem látják értelmét, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzék, a Domokos László korábbi fideszes képviselõ vezette Állami Számvevõszékhez vagy a Polt Péter irányította ügyészséghez forduljanak, illetve hogy a Szájer József felesége által igazgatott bíróságoktól várjanak ítéletet az ügyben, ezért kérik az Európai Unió csalás elleni hivatalának vizsgálatát. Ennek feladata kivizsgálni az EU költségvetését károsító csalásokat.

 

LMP: csak átlátható tulajdonosi hátterû cégek kaphassanak állami megbízásokat!

 

Törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé az LMP annak érdekében, hogy csak átlátható tulajdonosi hátterû cégek kaphassanak állami megbízásokat, a már leszerzõdött vállalatok pedig legyenek kötelesek nyilvánossá tenni, kik a tényleges tulajdonosaik - közölte az ellenzéki párt az MTI-vel, miután a Népszabadság hétfõn megírta: egy közbeszerzési dokumentum szerint Simicska Lajos korábbi APEH-elnök a Közgép Zrt. tulajdonosa.


 

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezetõ-helyettese és Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetõje közleményében úgy fogalmazott: "ne az újságírók szemfülességén múljon, hogy kiderüljön, kiknek a zsebét tömik meg az adófizetõk pénzébõl. A választóknak joguk van tudni, hogy Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársának cégei milyen állami megbízásokhoz jutottak".
Az LMP politikusai szerint "ha a kétharmados többség komolyan venné a korrupcióellenes elõírást, akkor például az eddig ismeretlen tulajdonosi hátterû Közgép a több száz milliárdos állami megbízások helyett semmit sem kaphatott volna".
Közlésük szerint jelenleg mintegy 300 milliárd forintnyi értékben vannak hatályban olyan, állami megbízásokra vonatkozó szerzõdések, amelynek egyedüli vállalkozóként vagy konzorcium résztvevõjeként ez a cég a kezdeményezettje.
Karácsony Gergely és Scheiring Gábor hozzátette azt is, hogy a Közgép tavaly 34 milliárdos hitelkeretet kapott az állami Magyar Fejlesztési Banktól, "de a bank nem árulta el, hogy azt pontosan miért, milyen feltételekkel és milyen kamatokkal nyújtotta".
A közvélemény joggal volt kíváncsi arra, hogy kik a cég tulajdonosai - folytatták -, a Közgép vezetõi azonban ezt "egy ügyes trükkel eddig rejtegették a nyilvánosság elõtt": az elmúlt években a cég közgyûlésein csak a fél százaléknál is kisebb tulajdoni háttérrel rendelkezõ vezérigazgató vett részt, így az érvénytelen közgyûlések után összehívott új közgyûlésen a vezérigazgató már egyedül képviselte a tulajdonosokat.
Pedig az alaptörvény kimondja - magyarázták -, hogy csak átlátható hátterû cégek juthatnak állami forrásokhoz, sõt az alaptörvény hatálybalépéséhez szükséges átmeneti rendelkezések azt is lehetõvé teszik, hogy ezt a szabályt a már meglévõ szerzõdésekre is vonatkoztassák. "A fideszes törvénygyárnak azonban nem sikerült az ehhez szükséges külön törvényt megalkotnia" - írták az ellenzéki képviselõk, akik mindezzel magyarázták pártjuk most benyújtott törvényjavaslatát.

 

MTI - Kanizsa



2012-04-16 20:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül