Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891891    








Honlapkeszites

Az idei Construmán hódított a pellet és a napelem

Az alternatív fûtõanyagok közül a pellet, az alternatív energiaforrások közül pedig a napenergiából elõállított villanyáram hódított az idei Construma szakkiállításon.


A pellet ceruza vastagságúra préselt fahulladék, illetve más mezõgazdasági termény hulladéka, amelynek a fûtõértéke a fáéval azonos, viszont az ezzel mûködõ kazánok automatizálhatók. Több napra elegendõ fûtõanyag helyezhetõ el a tárolóban, és hamuzni, tisztítani is - típustól függõen - csak kéthetente-havonta kell.

A vásáron bemutatott komplett pellet rendszerek ára másfél millió forintnál indul. A bemutatott referenciák azt sugallják, hogy megéri a gázt pelletre váltani. A mai 50 forintos kilogrammonkénti pelletbõl 160 ezer forintnyi kell ahhoz, hogy kiváltsa az éves 500 ezer forintos gázszámlát.

 

A kiállításon bõven láthatók melegvizet készítõ napkollektorok, de egyre inkább eltolódik a napenergia hasznosítás a villanyáramot elõállító napelemek felé. Ennek oka az, hogy a napelemek hatásfoka már közelít a 20 százalékhoz, és a szerelése is könnyebb, nem kell vizet felvinni a tetõre. A napból készült villanyáram hátránya, hogy nehezen tárolható, ezért nappal érdemes azt beküldeni a hálózatba, és este, valamint éjszaka pedig onnan vételezni az áramot. Az Accusealed Kft. bemutatott egy olyan vízbontó akkumulátort, amely a napból termelt energiával hidrogént állít elõ a vízbõl, és ebbõl - szükség esetén - újra villanyáram készíthetõ. Az árról nem adtak felvilágosítást, mivel csak konkrét megrendelést áraznak be.

PasszívházMagazin - FATÁJ Online - Kanizsa

 



2012-05-02 06:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül