Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892078    








Honlapkeszites

Zala Volán Szakszervezetek - Szakmailag megalapozatlan a régiós Volán-társaságok összevonása

Szakmailag megalapozatlannak tartják a Volán-társaságok összevonását a Zala Volán Zrt. Szakszervezetei, ezért azt kérik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy vessék el az összevonás szándékát - közölte a szövetség az MTI-vel.


A minisztérium szándéknyilatkozata szerint a mostani 24 Volán céget 6-8 társaságba vonnák össze. A Zala Volán Zrt. Szakszervezetei szakmailag megalapozatlannak tartják a Volán-társaságok régiós összevonását, szerintük az integráció nem eredményez sem minõségi sem gazdaságossági javulást.
A zalai szakszervezetek Völner Pál államtitkárhoz csütörtökön eljutatott levelükben emlékeztetnek arra, hogy négy évvel ezelõtt a politikai és szakmai ellenállás hatására a szervezeti összevonás helyett együttmûködésre épülõ régiós konzorciumi forma jött létre, amelynek alapjai most is megvannak, és a célkitûzéseknek is megfelelnek.
Az érdekvédõk szerint markánsabb megtakarítás csak "mûködési és szolgáltatásbeli zavarokat elõidézõ" létszámleépítés árán valósulhat meg. Az "ingerküszöböt messze meghaladó" 1.900 fõt érintõ létszámleépítés jövõre mintegy 5 milliárdos költségmegtakarítást eredményezne. További megtakarítások viszont járatszûkítésekkel sem érhetõk el, ugyanis a városi tömegközlekedés tavalyi 3-9 százalékos járatcsökkentése és a folyamatos teljesítménykivonás már így is elégedetlenséget váltott ki a szolgáltatást igénybevevõk körében - közölte a szakszervezet.
Az évek óta "bizonytalanságban és jövõkép nélküli állapotban tartott cégcsoport" azért tud szervezetten, stabilan mûködni, mert a szakemberek és a munkavállalók döntõ többsége elkötelezett munkát végez - olvasható a Zala Volán Zrt. Szakszervezeteinek levelében.
Figyelmeztetnek arra is, hogy az összevonás hatalmas elõkészítõ, szervezõ munkát és több milliárdos költségcentralizációt igényel. A különbözõ kondíciójú cégek integrációja számos, még elõre nem látható problémakört is elõidézhet. A 24 Volán csoport eltérõ foglalkoztatási szabályainak, bérszerkezetének, valamint informatikai rendszerének összehangolása az átalakításra tervezett fél évnél jóval több idõt igényel.
A Zala Volán Zrt. Szakszervezetei érdekeltek a minõségi szolgáltatást nyújtó, hatékony közösségi közlekedés megteremtésében, ezért azt kérik a szaktárcától, hogy vessék el az összevonás szándékát, a cégcsoport jövõjérõl pedig kezdõdjön el egy érdemi, konstruktív szakmai párbeszéd - áll a szakszervezet közleményében.
 

MTI - Kanizsa



2012-05-05 08:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül