Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891608    








Honlapkeszites

Hévíz: a szállodaszövetség mûködteti a hotelek nemzeti védjegyrendszerét

A magyar szállodaszövetség dolgozhatja ki a hazai szállodák nemzeti védjegyrendszerét, a szervezet által mûködtetett európai hotelstars minõsítõ rendszerhez kapcsolódóan - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Hévízen, a megállapodás aláírása kapcsán.


Szatmáry Kristóf, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) XXXVII. közgyûlésének keretében, a megállapodás aláírását megelõzõen jelentette be, hogy a kormányzat és a szállodaszövetség partnerségre lép. A megállapodás értelmében a Magyarországon a szervezet által mûködtetett nemzetközi hotelstars rendszerhez kapcsolódóan a MSZÉSZ dolgozza ki a nemzeti védjegyet.
Az államtitkár kijelentette: a kormányzat a turizmust, a vendéglátást fontos területnek tekinti, a szállodaszövetség kiemelt és kitüntetett partner, "együtt kívánunk gondolkodni" a hamarosan a parlament elé kerülõ turizmus törvényrõl.
Kopócsy Andrea, a MSZÉSZ elnöke a magyar szállodaipar teljesítményérõl elmondta: 2011-ben 105 százalékkal nõttek a magyarországi szállodai kapacitások, a vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal 14,8 millióra emelkedett. Javultak a foglaltsági adatok is, míg a szállodai átlagárak a korábbi év 96,4 százalékára mérséklõdtek, vagyis a bruttó szállásdíjbevételek kissé csökkentek.
Említést tett arról, hogy az idei év elsõ három hónapjában 9,2 százalékkal növekedett a magyarországi vendégforgalom, a külföldiek növekedési aránya 15,4 százalékos, a belföldieké mintegy 2 százalék. Budapesten azonban a Malév csõdje miatt 2,9 százalékkal visszaestek a szobafoglalások.
A szállodaipart jellemzõ gondokat említve a szövetség elnöke beszámolt arról is, hogy a szállodák közötti árharc tartósan alacsony átlagárakat okoz, az átlag 60 eurós budapesti ötcsillagos szállodaárakhoz kell igazítani az alacsonyabb kategóriák árait is. A hiteltörlesztési gondok és a csõdök ezt az ágazatot sem kímélik, csak Budapest régiójában tavaly összesen 890 ágyat kínáló 7 szálloda került csõdbe.
Magyarország nemzetközi versenyképességét gyengítik a növekvõ adóterhek és az európainál magasabb általános forgalmi adó, ugyanakkor alacsony az országmarketingre fordított összeg.
A kilátásokra utalva arról beszélt, hogy a Malév csõdje miatt kevesebb repülõjárat érkezik Budapestre, növekedtek a jegyárak, elmaradnak a turisták és az üzletemberek, a fapadosokkal "olcsó turisták" érkeznek. Magyarország versenytársainak piaci elõnye növekszik, Bécs alig érezte meg a válság hatásait, Prágában pedig jelentõsen nõtt az idén a szállodai foglalások száma és az egy szobára jutó bruttó átlagbevétel.
Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a SZÉP-kártya terjedése révén a fõszezonban egyre többen fizetnek már ezzel, a magas euróárfolyam és a hosszú hétvégék is kedveznek a belföldi turizmusnak. Saját, 47 tagszállodára kiterjedõ felméréseik szerint az idén év elején közel 40 százalékkal csökkent az üdülési csekkel és SZÉP-kártyával fizetett összeg úgy, hogy a tavalyi hasonló idõszakban csak üdülési csekkes forgalom volt.

 

MTI - Kanizsa



2012-05-11 06:23:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül