Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893574    








Honlapkeszites

Konferenciával emlékeztek az Európa Napra

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata május 10-én Európa Nap címen konferenciát rendezett a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központban. A rendezvény célja az „Aktív polgárok Európáért” program ismertetése és a Testvérvárosok közötti lehetõségek feltárása volt.

Az immár négynaposra bõvült Város Napi rendezvénysorozatra Csáktornyáról, Gleisdorfból és Kovásznáról is népes küldöttség érkezett városunkba, akik közül többen a konferencián is részt vettek. Itt a Testvérvárosi delegációk vezetõi és a nemzetközi pályázatokban, projektekben szerepet játszó nagykanizsai szervezetek vezetõi cserélték ki gondolataikat.

(További képek a galériában)


 A programot Cseresnyés Péter Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg, aki Robert Schuman egykori francia külügyminiszter nyilatkozata alapján létrejött Európa Napra emlékezett. Az elõadások sorát Nagyné Dunai Beáta, a helyi Polgármesteri Hivatal gazdasági elemzõje nyitotta. Prezentációjában utalt arra, hogy az idei négynapos rendezvénysorozat is az Európai Uniós pályázatnak köszönhetõen valósul meg. Ez elsõsorban kulturális eseményekben jelentkezik, de a Testvérvárosi együttmûködésnek, oktatási és egyesületi szinten is vannak hagyományai. A célok megfogalmazásánál a kultúrák közös megismerését, a toleranciát és kölcsönös megértést, a partnerség erõsítését, valamint a történelmi és kulturális kapcsolódási pontok feltérképezését emelte ki. Hederics Erika pályázati referens a Testvérvárosi hálózat kialakulásáról és az „Európa a polgárokért program” felépítésérõl adott részletes tájékoztatót. A harmadik elõadó Lehota-Szolvik Edit a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszáról, a „Közösségi Háló” rendszerét mutatta be. A magyarországi sikeres projektek közül többet is példaként említett. Legfontosabb tényezõként a bizalmat említette, mely kulcsa lehet a minden területre kiterjedõ kapcsolatnak. A turizmust, mint az egyik húzóágazatot a további közös pályázatok területén is fejleszteni javasolta. Mindhárom elõadás egy-egy frappáns idézettel zárult, jól felvezetve ezáltal a küldöttségek hozzászólásait.
A bensõséges hangulatú eszmecserét közös sajtótájékoztató követte, ahol Thiesz János alpolgármester Kovásznáról, Zoran Vidovic alpolgármester Csáktornyáról, Wolfgang Wratschgo városi képviselõtestületi tag Gleisdorfból, és Cseresnyés Péter polgármester Nagykanizsáról, kézjegyével látta el azt az együttmûködési nyilatkozatot, amely további közös Testvérvárosi programokat és pályázatokat kíván megvalósítani az Európai Unió keretein belül. Cseresnyés Péter zárszavában megfogalmazta, hogy kívánatos lenne, ha a Testvérvárosok közötti kapcsolatoknak a gazdasági élet területén is lennének kézzelfogható eredményei. Cserti Csilla az Inkubátorház vezetõje -úgyis mint házigazda - rendkivül sikeresnek minõsítette a konferenciát és reményét fejezte ki, hogy a folytatás is legalább ilyen hasznos lesz.

H.Gy.



2012-05-11 09:18:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül