A "valódi", vagyis feldolgozatlan élelmiszerek és ételek mellé áll, az egészséges táplálkozás igényét, a fõzés örömét igyekszik népszerûsíteni Magyarországon is május 19-én az elsõ Food Revolution Day, amelyet Jamie Oliver világhírû sztárszakács alapítványa hívott életre.
Az alapítvány célkitûzéseinek megfelelõen a világon több tízezer ember vesz részt a rendezvényeken, ahol tanácsokat és inspirációt kaphatnak ahhoz, miként tudják helyes ételválasztással megelõzni a nem megfelelõ táplálkozás okozta betegségeket.
A világhírû brit szakács, Jamie Oliver teljes mellszélességgel kiáll az egészséges táplálkozás mellett. Az elhízott emberek száma ugyanis 1980 óta megduplázódott. Elõször fordul elõ a világtörténelemben, hogy a túlsúly több ember halálát okozza, mint az alultápláltság: évente legalább 2,8 millió felnõtt hal bele a beteges elhízottság vagy a túlsúly következményeibe.
"Változtatnunk kell: vissza kell térnünk az alapokhoz és el kell gondolkoznunk azon, honnan is jön maga az étel. Felelõs társadalommá kell válnunk, amely mindennap felelõsen dönt az ételrõl" - olvasható Oliver üzenete a világszintû kezdeményezés honlapján (www.foodrevolutionday.com).
A Food Revolution Day célja, hogy az emberek ösztönzést kapjanak az ételek jobb és körültekintõbb megválasztására. "A táplálkozás terén hozott jobb döntések növelik a saját és gyermekeink életminõségét. Ma már 42 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos, ezen pedig változtatni kell" - fejti ki a szakács.
Jamie Oliver felhívásának hatására már 57 országban, 543 városban több mint 390 nagyobb rendezvényt és 425 vacsorapartit tartanak május 19-én - a számok napról napra rohamosan növekednek. Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei nemcsak Európa országaiban, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerika államaiban mozgósították magukat, hanem például Hawai szigetén, valamint több arab és afrikai országban.
A projekt Magyarországon is követõkre talált. A csapatot a felhívásra felfigyelõ Povodör Judit szervezte meg, létrehozva a Food Revolution Hungaryt (FRH). Budapesten több kisebb-nagyobb rendezvény, ingyenes nyílt nap, gyermekeknek és felnõtteknek szóló program várja az érdeklõdõket. Gyerekeknek és szüleiknek tart felvilágosító elõadásokat a Nyersétel Akadémia, emellett az egészséges táplálkozásra, sportra nevelõ vetélkedõk, játékok és közös fõzés vár mindenkit a Szûcs Sándor Általános Iskolában. A Mannatural Ételbár interaktív tortakészítõ workshopot tart, a Fruccola Étterem a friss zöldségeket és gyümölcsöket készül még jobban megszerettetni kicsikkel és nagyokkal.
A MOM Kulturális Központban a Food Revolution Day alkalmából megrendezik a Szemünk Fénye Családi Majálist, ahol fõzõbemutatók, elõadások, dietetikus tanácsadás, gyerekprogramok várják a családokat. A programok részleteirõl, illetve az akcióhoz csatlakozó további rendezvényrõl felvilágosítást a FRH Facebook-oldalán találnak az érdeklõdõk.
A mozgalomhoz május 19-ig bárki csatlakozhat önkéntesként a projekt honlapján keresztül: szervezhet vacsora-partyt vagy pikniket a családjának, barátainak. Cégtulajdonosok, éttermek, iskolák akár nagyobb, a helyi közösségek számára is elérhetõ étvágygerjesztõ, interaktív programokat is tervezhetnek.
MTI - Kanizsa
MAGAZIN ROVAT >>>