Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893166    








Honlapkeszites

Az adószámot 440 cégtõl tagadta meg a hatóság az elsõ négy hónapban

Az év elsõ négy hónapjában 14.757 társaság esett át az adószám kiadása elõtti adóhatósági ellenõrzésen, közülük 440 fiktív cég akadt fenn a rostán, esetükben megtagadták az adószám kiadását - közölte a feketelista.hu portál.



Az MTI-hez eljuttatott közleményében az internetes portál emlékeztet arra, hogy ez évtõl az adóhatóság az adószám kiadását megelõzõen megvizsgálja a cégalapítókat, ezzel is igyekeznek kizárni az üzleti életbõl az úgynevezett „céglovagokat”, akik kizárólag pénzcsapolás céljából alapítanak cégeket.
A fektetelista.hu adatai szerint az utóbbi két évben megnõtt az adószám-felfüggesztések száma is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt két év alatt csaknem 110 ezer esetben élt az adófelfüggesztés szankcióval.
A tendenciát figyelembe véve arra lehetett számítani, hogy a hatósági szigorítások, ellenõrzések miatt az idén tovább növekszik az adószámot elvesztõ cégek tábora, ezzel szemben az idén – januártól áprilisig – mindössze 767 cég adószámát függesztették fel. A múlt év elsõ négy hónapja alatt csaknem 23 ezer cég adószámát vették el - mutatott rá a feketelista.hu
A jelentõs változás a portál szerint azzal magyarázható, hogy az idén alaposan módosultak az adószám-felfüggesztés törvényi feltételei és körülményei. Az adószám felfüggesztés elõtt fel kell szólitani a céget a kötelezettség teljesítésének pótlására. A beszámoló közzétételének elmulasztása esetén nem az adószám felfüggesztése a szankció, hanem az adószám törlése. Erre viszont csak két eredménytelen felszólítás után kerülhet sor.

 

MTI - Kanizsa



2012-05-18 18:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül