Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892753    








Honlapkeszites

Lakbérhátralékukat dolgozták le

Véget ért az újabb szociális építõtábor városunkban. Idén egy 9 lakásos ház hõszigetelésére és felújítására került sor a helyi szociális bérlakások bérlõinek bevonásával a Szociális Építõtábor Egyesület szervezésében. A munkálatok során 31 lakó törlesztett ily módon.

Összesen 17 napot dolgozhattak a Ligetváros azon bérlõi, akik a tavalyi évrõl lakbérhátralékkal rendelkeztek és önkéntesen jelentkeztek a Szociális Építõtábor Egyesület programjára. Feladatuk nem más volt, mint hogy a bérlakástelep egyik elsõ világháborús, rossz állapotú házát felújítsák. A lakóknak nem volt ismeretlen ez a lehetõség, hiszen 2010-ben két azonos program valósult meg a telepen – 2010 áprilisában kettõ, augusztusában egy négylakásos házat újítottak fel a lakók és önkéntesek közös erõvel.


 Az idei ütemben 31 helyi lakos vett részt és egyharmaduk teljes mértékben törlesztette lakbérhátralékát, összesen közel másfél millió forint értékben csökkent elmaradásuk az önkormányzat felé. A munkát idén 38 önkéntes is segítette.
A felújított házra külsõ hõszigetelés került, a födémet és az ablakokat is szigetelték a tábor résztvevõi. Az egyesület célja, hogy a lakók a jövõben elkerüljék a további eladósodást és ezáltal az adósságspirált – ezt támogatja a hõszigetelés, mint hosszú távú, rezsicsökkentõ beavatkozás is. Emellett a Habitat fot Humanity szakembere energetikai képzést tartott minden résztvevõ lakónak, ahol apróbb háztartási praktikákat tudhattak meg arról, hogyan tudnak az energiával, így a pénzükkel spórolni.
A tábort egy födémszigetelési kampány kísérte, a külsõleg teljes egészében felújított házon túl az egyesület további három ház födémszigetelésére gyûjtött. Ez a fajta hõszigetelés a leghatékonyabb, a hiányából fakadó energiaveszteség pedig pont azokat sújtja leginkább anyagilag, akik amúgy is nehéz helyzetben vannak. A kampány olyannyira jól sikerült, hogy 89 magánember küldte el egy vagy akár több négyzetméter hõszigetelésének árát, illetve egy anonim cég nagyobb öszszeggel is hozzájárult a gyûjtéshez. Ennek köszönhetõen összesen 4 házra került födémszigetelés, így a 9 lakáson túl 24 további család rezsiköltsége lesz alacsonyabb hosszútávon. A hõszigetelés lefektetéséhez az érintett házak lakói közül is csatlakoztak önkéntesen.
Az építõtábor újabb megvalósítását a nagykanizsai önkormányzat is támogatta és az építkezésbõl anyagilag is kivették a részüket. A bérlõi bevonás koncepciója iránt más önkormányzatok is érdeklõdnek, így a tábor alatt a budapesti VIII. kerület képviselõi is terepszemlét és tapasztalatcserét tartottak. A Szociális Építõtábor Egyesület hosszú távú célja, hogy ez a modell minél több helyszínen megvalósulhasson országszerte.
A Szociális Építõtábor projekt egyike annak a 20 magyarországi projektnek, amelyeket az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díj 2011 pályázatán elismerésben részesítettek a Közép-Kelet Európából nevezett 1867 projekt közül.



2012-05-21 13:50:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül