Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891979    








Honlapkeszites

61-es fõút elkerülõ szakasza: a kivitelezõ csak hallgat

Az április 26-ai közgyûlésen Dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ a 61-es fõút elkerülõ szakaszának építésével kapcsolatban intézett kérdést Cseresnyés Péter polgármesterhez. A városatya felvetésére a polgármester az alábbi tájékoztatást adta:


– A 61-es fõút elkerülõ szakaszának építése állami beruházás, és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. koordinálásában zajlik. A kivitelezés elhúzódása súlyos problémákat okoz a város számára, hiszen a kiterjedt munkaterület miatt a Csónakázó-tó már közel két éve gyalogosan és kerékpárosan gyakorlatilag megközelíthetetlen. Mindezt már korábban is jeleztük a társaság, sõt az illetékes minisztérium felé is, többnyire azonban olyan válaszokat kaptunk, amely szerint idõjárás okozta vis maior, illetve adminisztrációs akadályok nehezítették a munkát, de ezek már elhárultak, és a beruházás némi csúszással ugyan, de a terveknek megfelelõen megvalósul. Mivel a válasz sem megnyugtató, sem kielégítõ nem volt, a közelmúltban ismét hivatalos formában érdeklõdtünk a munkálatok állásáról.

 
A 2012. március 24-én kelt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárának címzett levélre a közelmúltban kapott választ Cseresnyés Péter polgármester megküldte Dr. Károlyi Attila képviselõ részére.
 

Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelõs államtitkár válaszlevele a következõket tartalmazza:
 

– A 61. számú fõút nagykanizsai elkerülõ szakaszának kivitelezési munkáira a kivitelezõ „ENV 61” Konzorciummal (melynek tagjai az Euroaszfalt Építõ és Szolgáltató Kft. és a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. voltak) a NIF Zrt. nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2009. augusztus 3-án írta alá a kivitelezõi szerzõdést. Az eredeti szerzõdésben szereplõ befejezési határidõ 2010. október 30. volt, amely a 2010. évi rendkívül csapadékos idõjárás miatt módosításra került. A vállalkozó részére a számlák kiegyenlítése folyamatos volt, ugyanakkor a teljesítés üteme jelentõsen elmaradt a benyújtott ütemtervekben szereplõtõl. A szerzõdéses véghatáridõ lejárta után az „ENV 61” Konzorcium határidõ módosítási igénnyel lépett fel az úgynevezett „2. számú szervizút” területének hiánya miatt, amely probléma ugyan fennáll, de a projekt megvalósítását érdemben nem befolyásolja.
Összegezve, a viszonylag kis beruházáson (mintegy 4 kilométer hosszú szakaszon) a munkaterület átadása után 2 évvel (jóval a véghatáridõ után) a jelenlegi készültség csupán 60 százalékos, és a folyósított elõlegbõl még mintegy 130 millió forint nem lett teljesítéssel alátámasztva.
Annak érdekében, hogy a kivitelezési munka a lehetõ legrövidebb idõn belül elkészüljön, a NIF Zrt. egyeztetést kezdeményezett a vállalkozóval, ahol a hátralévõ tevékenységek megvalósítás idõszükségletének részletes bemutatását és alátámasztását kérte, amelyet a vállalkozó még nem nyújtott be. A megbeszélés eredményeképpen fogja a NIF Zrt. meghozni döntését, hogy a szerzõdésben foglalt jogosultságaival milyen módon fog élni.
Amennyiben elkerülhetetlen, abban az esetben a beruházó a befejezõ munkálatokra – a közbeszerzési elõírások szerint – új vállalkozót fog kiválasztani. Tárcánk és a NIF Zrt. mindent megtesz a projekt mielõbbi befejezése érdekében. Ehhez szükség van arra, hogy a szerzõdéses feltételekben foglaltaknak megfelelõen járjon el, ugyanis csak ezek és a vonatkozó jogszabályok messzemenõ betartása és betartatása mellett lehet a rendelkezésre álló EU támogatás igénybevételével befejezni a beruházást.

 



2012-05-24 13:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül