Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892522    








Honlapkeszites

Emmi: elfogadhatatlan a nagykanizsai rasszista fenyegetés

Tiltakozását fejezte ki az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkársága a nagykanizsai, cigányokat fenyegetõ feliratok kapcsán.


 Az államtitkárság MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra reagált, hogy ismeretlenek keddre virradóra Nagykanizsa ligetvárosi részében festékszóróval egy üzlet falára Hitler nevét, horogkeresztet, illetve "Megdögletek cigányok" és "X-el jelöltek égni fogtok" szövegû feliratokat, tizenkét lakóépületre pedig X jelet fújtak.
A közleményben azt írták: a leghatározottabban elítélik ezt a cselekedetet, és kérik a rendõrséget - amely önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt már elindította a büntetõeljárást -, hogy kiemelt figyelemmel kísérve az esetet minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az elkövetõk elfogására.
Az dokumentumban úgy fogalmaztak: az államtitkárság határozottan tiltakozik és fellép minden gyûlöletbeszéd és gyûlöletkeltõ, rasszista magatartással szemben, amely etnikai, faji alapon - legyen szó cigányokról, magyarokról vagy zsidókról - embereket vagy embercsoportokat diszkriminál, megbélyegez.
Teleki László, Nagykanizsa roma nemzetiségi önkormányzatának elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta: mélységesen elítéli az ilyen, rasszista indíttatású cselekedeteket, majd hozzátette, "a mindenkori, így a jelenlegi Fidesz-KDNP-kormánynak azt az elõítélet-hullámot, amely az elmúlt idõszakban tapasztalhatóvá vált, nemcsak szavakban, hanem tettekben is vissza kell utasítania, mert ezt várja az ország roma és nem roma lakossága egyaránt".
A volt romaügyi államtitkár úgy fogalmazott: a romáknak vissza kell adni munkalehetõségüket, hogy biztos megélhetést, egzisztenciát, értéket teremthessenek, és meg kell szüntetni a társadalmi különbséget, mert ha a szociális szakadék tovább mélyül, az elõítélet is tovább növekszik.
Szabados Gábor, a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense az MTI-nek kedden azt mondta, önkényuralmi jelkép használata miatt indítottak büntetõeljárást.

 

MTI - Kanizsa



2012-05-30 14:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül