Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948280    








Honlapkeszites

Debrecenben fejlesztik, Kanizsán tiltaloznak a javítóintézet ellen

Harminchat férõhellyel bõvült az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) debreceni javítóintézetének elõzetes letartóztatást végrehajtó részlege; a 269,4 millió forintos minisztériumi forrásból megvalósult beruházást Halász János, az Emmi parlamenti államtitkára adta át csütörtökön.


 Az Emmi jelenleg négy javítóintézetnek a fenntartója, de szükség van újabb ilyen intézetre, ezért a Dunántúlon - a tervek szerint Nagykanizsán - kétmilliárdos költséggel 80 férõhelyes javítóintézetet építenek, a szakmai programját a debreceni intézet fogja koordinálni - jelentette be az államtitkár.
Hozzátette: a 14 éve, országosan is példaszerûen mûködõ debreceni javítóintézet a bíróságok által elõzetes letartóztatásba helyezett fiúkat, illetve javítóintézeti nevelésre ítélt, 14 és 19 év közötti fiúkat fogad.
Soltész Miklós, az Emmi szociálpolitikai államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az új szociális és gyermekvédelmi törvény egyik fõ üzenete lesz, hogy 12 éven aluli gyerekek nevelõszülõkhöz és ne otthonokba kerüljenek. Létrehozzák a gyermekvédelmi gyámok rendszerét is, ami azt jelenti, hogy egy gyerekért egy személy lesz a felelõs, így nem kallódhat el az intézményrendszerben - fûzte hozzá.
Soltész Miklós üdvözölte, hogy a debreceni intézmény bõvítéséhez tartalmi fejlesztés is párosul. Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület és a debreceni javítóintézet ugyanis 45,9 millió forint európai uniós támogatást nyert a Vissza a jövõbe pályázaton, ez komplex fejlesztõ-felkészítõ képzést nyújt az intézetben lévõ 64 fiatalnak.
Elmondta azt is, hogy az Új Széchenyi Terv keretében mezõgazdasági gépeket, mûszaki berendezéseket biztosítanak az intézményeknek, így szaktudáshoz juttatják a fiatalokat a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítése érdekében.
Kádár Erika projektmenedzser hozzátette: a Vissza a jövõbe pályázati projekttel a munkaerõ-piaci integráció segítése a céljuk.
Az ismeretek átadása mellett szemléletformálást is szeretnének elérni, hogy a fiatalok megtanulják a felelõsségvállalást a cselekedeteikért. A 64 fiatal öt hónapos tanulási ciklusokban, nyolcfõs csoportokban vesz részt a vizsgával záruló 140 órás képzéseken - ismertette Kádár Erika.

 

MTI - Kanizsa



2012-05-31 18:47:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül