Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891660    








Honlapkeszites

Magyar tej és trappista lesz a polcokon

Másodszor találkozott a magyarországi tejtermelõk és tejfeldolgozók képviselõivel márciusi kinevezése óta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára  - közölte VM a találkozót követõen az MTI-vel.


Budai Gyula a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a legutóbbi egyeztetésüket követõen a nagy áruházláncok képviselõivel is tárgyalt, akik ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldrõl érkezõ trappista sajtot leveszik a polcaikról.
A tejtermelõk a megbeszélésen elmondták, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem kezelték problémájukat súlyának megfelelõen, ezért is kerültek nehéz helyzetbe az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt.
A megbeszélésnek külön is aktualitást adott, hogy az Országgyûlés éppen az egyeztetés napján folytatta le a mezõgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítására vonatkozó indítvány általános vitáját. (A törvénymódosítás tervezett hatályba lépésének idõpontja július elseje.)
A megbeszélésen az államtitkár emlékeztetett arra: a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma. Ennek köszönhetõen kiküszöbölhetõ például, hogy azonos termékek esetén más-más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi árunál.
Budai Gyula leszögezte, hogy a továbbiakban is szorgalmazza a tejpiaci szereplõkkel való rendszeres megbeszéléseket. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb szempont a belföldi piac védelme. Az államtitkár még ezen a héten, pénteken a nagy áruházláncok képviselõivel is tárgyal ugyanebben a témában.
A tárgyaláson résztvevõk megegyeztek abban, hogy a Tej Terméktanács folyamatosan figyelemmel kíséri az áruházláncokkal létrejött megállapodásban foglaltak teljesülését és naprakész információkkal szolgál a szaktárcának - olvasható a közleményben.
 

MTI - Kanizsa



2012-06-02 21:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül