Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948445    








Honlapkeszites

Egy asszony, aki a város segítségét kéri

Fazekas Sándorné a férjével él Munkás utcai kis lakásában. Az idõs asszony súlyos cukorbetegségben szenved, évekkel ezelõtt amputálták mindkét lábát. Azóta kerekesszékben éli napjait.

Szerencsére, a súlyos trauma ellenére az asszony feltalálja magát, a Vásárcsarnokba is gyakran megy, de már az is felüdülést és kitörést jelent neki a bezártságból, ha elmehet az otthonától nem túl messze lévõ Hevesi utcai kisboltba. Utóbbiba szinte könnyedén el tud jutni, ugyanis a Via Kanizsa Kht. munkatársai a kerekesszékkel közlekedõknek is alkalmassá tették a Hevesi és a Munkás utca keresztezõdésében található gyalogátkelõt.


Nem ilyen egyszerû a helyzet a Vásárcsarnoknál, ott ugyanis a bejáratig is nehezen jut el elektromos kocsijával, mert a parkolók lehetséges bejáratait sorompó védi – a földszinti ajtókat azonban csak ezen keresztül lehet megközelíteni. Ráadásul a sorompókat úgy alakították ki, hogy mellettük nem fér el a kerekesszék.

A másik problémás hely a csarnok környékén a Vásár utca és a Kalmár utca keresztezõdése, ahol magasak a szegélyek, az akadálymentesítés pedig nem a gyalogátkelõhelyen van. Így aztán az asszony – nem kis veszélyt vállalva – segítség nélkül csak ott tud átkelni a keresztezõdésen, ahol nincs felfestve zebra.

A nagyobb gondot azonban az otthona, pontosabban a négy emeletes lépcsõház bejáratánál kialakított feljáró okozza. Az ugyanis nem kerekesszéknek, hanem babakocsinak készült, nagyon meredek és csúszós. Amíg férje bírta erõvel, ez nem jelentett problémát, az utóbbi idõben azonban már az asszony nem tudja magát felküzdeni az emelkedõn – az állandó erõlködéstõl szinte már tönkremennek a karjai.

Az idõs asszony szeretné, ha meghosszabbítanák a feljárót, hogy könnyebben tudjon közlekedni.

Az ügyben megkerestük a ház közös képviselõjét is, aki jelezte, nem zárkózik el a kéréstõl, habár a kivitelezése nem is olyan egyszerû, hiszen engedélyt kell kérni rá, s meg kell teremteni a pénzügyi hátteret. Cserepes Béla azt is hozzátette: úgy véli, mindenképpen szükséges az önkormányzat anyagi hozzájárulása is.

Ez ügyben Marton István polgármesternél érdeklõdtünk, aki elsõ szóra azt mondta: hajlandóak finanszírozni a beruházás bizonyos hányadát, amennyiben elkészülnek a tervek és pontos költségkalkuláció áll rendelkezésre.

Úgy tûnik hát, kicsit talán könynyebb lesz Fazekas Sándorné élete…

Horváth Attila



2008-04-14 13:54:47


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül