Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892980    








Honlapkeszites

Domokos László: az önkormányzatoknál a legnagyobb a korrupció veszélye

Magyarországon a helyi önkormányzatoknál a legnagyobb a korrupció veszélye - mondta egy keddi gyõri konferencián Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke.

Kifejtette, önmagukban is összetett funkciót gyakorló szervezetekrõl van szó, ahol tág lehetõség nyílik egyedi mérlegelésen alapuló döntésekre. Az pedig korrupciós kockázat, ha a döntések nem nyilvános szempontrendszer alapján születnek meg - tette hozzá.
A gyõri Széchenyi István Egyetem által rendezett konferencián elmondta: a hazai intézménynek 15 százaléka jogosult széles körben méltányossági jogot gyakorolni, miközben a tapasztalatok szerint az esetek háromötödében az érintettek számára nem világos, milyen szempontok alapján születik majd döntés ügyükben.


Az elnök további potenciális kockázatként említette a külsõ szerzõdések feltételeit, a munkaerõ-toborzás szempontjait, illetve a struktúraváltások gyakoriságát. Mindezek alapján - nagy összegû, jellemzõen uniós forrásból finanszírozott projektjei miatt - a veszélyzónába helyezhetõ a felsõoktatás is.
Domokos László kifejtette, folyamatosan és módszeresen kell védekezni a korrupció veszélye ellen, fel kell mérni és minimalizálni kell a kockázatokat.
Szántó Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese a tanácskozáson elmondta, a magyar sajtóban 2001 és 2009 között megjelent, korrupcióval kapcsolatos, 3.200-nál is több beszámoló elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a megvesztegetõk négyötöde az üzleti szférából kerül ki, míg a másik oldalon kilencven százalék fölötti arányban vannak a kormányzati, önkormányzati szféra szereplõi.
Az esetek több mint negyven százalékában az ellenõrzés vagy annak hátrányos következményei alól akar mentesülni a megvesztegetõ, míg az esetek ötödében közbeszerzés, hatodánál engedély, tanúsítvány kiadása a megvesztegetés tárgya; tízbõl kilenc esetben nem anyagi jellegû ellentételezést várnak, hanem közbenjárást, információt.
Megjegyezte: a 2001-es 25-rõl 2009-re 60 százalékra ugrott azon esetek aránya, ahol nem egyszintû, hanem láncszerû korrupciós ügyletrõl volt szó.

 

MTI - Kanizsa



2012-06-12 13:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül