Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892631    








Honlapkeszites

Megkezdõdtek az idegenforgalmi fogyasztóvédelmi ellenõrzések

Országszerte megkezdõdtek a nyári idegenforgalmi fõszezon fogyasztóvédelmi ellenõrzései - közölte Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivõje csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.


Az augusztus 24-ig tartó ellenõrzési programot ismertetve a szóvivõ kiemelte: a fogyasztók egészségének védelme érdekében az idén kiemelt figyelmet fordítanak a napozókészítmények, illetve a gyermekjátékok piacfelügyeleti ellenõrzésére.
A vizsgálat elsõsorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness és gyógyturisztikai helyek, illetve különféle fesztiválok, rendezvények, városközpontok vendéglátó-ipari egységeire koncentrál.
Ellenõrzik a szabályok betartását a személytaxi-szolgáltatásnál, a fiatalkorúak dohány-, és alkoholtermékekkel történõ kiszolgálása területén, valamint a zenés-táncos szórakozóhelyeken is - közölte Fülöp Zsuzsanna.
Fülöp Zsuzsanna elmondta: a vizsgálatok fõként a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszûrésére, illetve az árfeltüntetés szabályainak ellenõrzésére irányulnak.
Példaként említette, hogy a vizsgálat a vendéglátó-ipari egységeknél kiterjed az italok térfogatára, az értékesített termékek mérésére, a felszolgálási díj feltüntetésére, a nyugta és számlaadási kötelezettségre.
A fõszezoni ellenõrzés során vizsgálják a kereskedelmi tevékenység általános feltételeit, például a nyitvatartási idõ feltüntetését, illetve a vásárlók könyvére vonatkozó szabályok betartására.
A fogyasztóvédelmi felügyelõségek a nyár folyamán - társhatósági együttmûködéssel - ellenõrzik a zenés-táncos szórakozóhelyeken azt, hogy a rendezvény szervezõje, a rendezvénynek helyt adó építmény üzemeltetõje rendelkezik-e a jegyzõ által kiadott engedéllyel. Van-e a rendezvény gyakoriságáról, megtartásának napjairól, kezdésének és befejezésének idõpontjáról szóló nyilatkozata, biztonsági és tûzriadó terve - hangsúlyozta az NFH szóvivõje.
A termékbiztonsággal kapcsolatban Fülöp Zsuzsanna elmondta: az ellenõrzések során a hatóság vizsgálja a kereskedelemben kapható napozó krémek, naptejek, napolajok és gélek forgalmazási körülményeit, címkézési követelményeit, fényáteresztõ képességét. Laboratóriumi körülmények között vizsgálják a gyanúra okot adó gyermekjátékokat.
A szóvivõ elmondta azt is, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-budapesti Vám és Pénzügyi Igazgatósága együttes fellépésének köszönhetõen a közelmúltban meghiúsították a jelentõs mennyiségben veszélyes anyagot tartalmazó 1.000 darab játék íj és pisztoly forgalomba hozatalát.

 

MTI - Kanizsa



2012-06-14 13:17:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül