Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895505    








Honlapkeszites

Június 16-án életbe lép a nyári menetrend

Szombattól nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, ennek a leginkább a balatoni vasútvonalakon lesz jelentõsége. Ismét elindulnak a fiatalok által közkedvelt, éjszakai „bagolyvonatok”, légkondicionált, InterCity minõségû kocsikat továbbítanak egyes déli parton közlekedõ járatok, valamint kerékpárszállító kocsikat is igénybe lehet venni a vonatok meghatározó részén mind az északi, mind a déli parton. Több balatoni rendezvényhez kapcsolódva kedvezményeket ad a vasúttársaság, így érdemes vonattal utazni – többek között – a Balaton-átúszásra is. Június 16-tól az áprilisi menetrendi változások kiigazítása is megtörténik több vasútvonalon többletvonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. A vasúttársaság arra kéri az utasait, hogy utazásuk elõtt tájékozódjanak a menetrendrõl a MÁV-START honlapján, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton.


Menetrendi változások

 

2012. június 16. és augusztus 26. között nyári menetrend lép életbe, a megnövekvõ balatoni utazási igények megfelelõ kiszolgálása érdekében. Szombattól a Budapest és a Balaton északi és déli partja között – a gyorsvonatok mellett – naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülõterületre. A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti mind pedig a nyugati országrészbõl az átszállás nélküli eljutást biztosítva közvetlen vonatok közlekednek többek között Sopronból, Szombathelyrõl, Miskolcról, Sátoraljaújhelyrõl, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenbõl, Szolnokról, Pécsrõl és Szegedrõl is. Az elõzõ évekhez hasonlóan a „bagolyvonatok" hétvégenként ismételten elindulnak: egy pár vonat Budapest Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár Budapest Déli pályaudvar és Fonyód között. Újra lesz Siófok Expressz a város önkormányzata és a MÁV-START között létrejött megállapodás alapján a nyári menetrend ideje alatt. A klimatizált, korszerû motorvonatok az utasok igényeihez igazodva Budapestrõl szombaton és vasárnap, visszafelé pedig vasárnaponként vehetõk igénybe.

 

Június 16-tól néhány, az 1. pótlékban bevezetett módosítás korrekciója is megtörténik, többlet vonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. Az utasokat kérjük, tájékozódjanak az indulás elõtt az aktuális változásokról.

 

A menetrendi változások az alábbi vasútvonalakat és vonalszakaszokat érintik:

 

1. számú vonal Budapest–Hegyeshalom

17. számú vonal Zalaszentiván–Nagykanizsa

20. számú vonal Budapest–Porpác

26. számú vonal Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk

30a. számú vonal Budapest–Székesfehérvár

35. vonal Siófok–Kaposvár

36. számú vonal Kaposvár–Fonyód

46. számú vonal Sárbogárd–Bátaszék–Baja

75. számú vonal Vác–Balassagyarmat

78. számú vonal Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc

80a. számú vonal Budapest–Hatvan

89. számú vonal Nyékládháza–Tiszapalkonya–Erõmû

100. számú vonal Budapest–Nyíregyháza–Záhony

113. számú vonal Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta–Szatmárnémeti

120. számú vonal Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lõkösháza–Arad

121. számú vonal Mezõhegyes–Újszeged

130. számú vonal Szolnok–Szentes–Hódmezõvásárhely

 

Komfortos utazás, biztonságos kerékpárszállítás

 

A nyári idõszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minõségû, légkondicionált kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülõhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetõk igénybe. Az északi parton szintén kétóránként járnak szombattól a gyorsvonatok, továbbá megjelennek az utasok által közkedvelt, klimatizált motorvonatok is.

 

A tapasztalatok alapján a nyári idõszakban közkedvelt kerékpáros célpont a Balaton, így a megnövekvõ bicikliszállítási igényeket kiszolgálva a tó mellett nagyobb befogadóképességû kerékpárszállító kocsik is közlekednek. A Balatonhoz kedvezményes kerékpáros túrajegyeket is kínál a vasúttársaság. Ennek elõnye, hogy az ország bármely területérõl elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért vásárolható meg, és egy napon belül korlátlan bicikliszállítási lehetõséget biztosít a tó körüli vonatokra.

 

Vonattal a Balaton-átúszásra és a Balaton Soundra

 

2012 nyarára a MÁV-START kedvezményes ajánlatokkal és vonaterõsítésekkel is készül, hogy az utasok igényeinek a lehetõ legteljesebb mértékben megfeleljen. 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a Balaton-átúszásra és az idén elõször a Balaton Soundra készülõk is. Érdemes a zenei fesztiválra vasúton érkezni, hiszen (a nemzetközi vonatok kivételével) valamennyi vonat megáll Zamárdiban. A rendezvény helyszínén kihelyezett jegykiadással biztosítja a vasúttársaság a lehetõséget, a pénztárak elõtti sorban állás elkerülésére.

 

Vonatozás és hajózás kedvezményesen, egy jeggyel

 

A MÁV-START és a Balatoni Hajózási Zrt. közös, Balaton Mix ajánlata olyan jegykombinációt kínál, amellyel kedvezményes áron lehet utazni a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon közlekedõ, menetrend szerinti hajójáratokon. A jegy három illetve hét napos érvénytartammal kapható felnõtt, gyermek és családi változatban. A vasúttársaság a Balaton Mix jegy vásárlóinak a tóhoz utazva további 50 százalékos menettérti kedvezményt is nyújt – a jegy típusától függõen – 50 km feletti távolság esetén vagy akár kilométer korlátozás nélkül.

 

A 2012. évi nyári menetrendi információk elérhetõk a MÁV-START honlapján, a www.mav-start.hu oldalon, az ELVIRA internetes menetrendi keresõben. A felsorolt változásokat összefoglaló füzetet a menetrendkönyv tulajdonosok térítésmentesen vehetik át a benne található szelvény átadásával a vásárlás helyszínén. Bõvebb tájékoztatást az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetõségén a 06 40 49 49 49-es telefonszámon is kaphatnak.

 

MÁV-START Zrt.

 



2012-06-15 10:33:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül