Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893185    








Honlapkeszites

ÉVOSZ: éves szinten 7-10 százalékkal csökkenhet az építõipar az idén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi adatai alátámasztják az építési vállalkozók prognózisát, amely szerint éves szinten az építõipari termelés 7-10 százalékos csökkenése várható az idén - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke az MTI-nek.


Hozzátette, hogy az elsõ négy hónap 9,3 százalékos visszaesést mutat 2011 azonos hónapjaihoz képest.
A KSH hétfõn közölt adatai szerint az idén áprilisban az építõipari termelés 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, szezonálisan kiigazítva a termelés az elõzõ havinál 1,5 százalékkal magasabb volt.
Koji László kiemelte: az egyetlen pozitívum a KSH áprilisi jelentésében, hogy az újonnan kötött szerzõdések volumene magas értéket mutat. Véleménye szerint az emelkedés még akkor is figyelemre méltó, ha részben csak a tavalyi, nagyon alacsony bázishoz képest lett jó a szám. Úgy vélte, ha a következõ hónapokban tovább tudna növekedni az új szerzõdések volumene, akkor már lehetne bizakodni abban, hogy az építõipar 2012-ben valóban eléri a mélypontot, és nem süllyed tovább.
Az alelnök emlékeztetett arra, hogy az idei év a hatodik rossz éve az építõiparnak, amely 2006 óta folyamatosan zsugorodik. Ennek következtében 2012 végéig a hazai építési vállalkozók piacuk 47 százalékát elveszítik, a különösen nehéz helyzetben lévõ lakásépítési piacon pedig a piacvesztés mértéke eléri a 75 százalékot 2006-hoz képest.
Koji László megjegyezte, hogy az áprilisi új szerzõdések többségükben állami, önkormányzati megrendelésekhez, közbeszerzésekhez kapcsolódnak, amelyek nagyon fontosak ugyan, de az összértékük mindössze arra elegendõ, hogy 7-10 százaléknál ne legyen nagyobb az építõipari ágazat visszaesése az idén.
Kifejtette, hogy a 2012 április végi szerzõdésállomány még mindig 11,2 százalékkal alacsonyabb a 2011 április véginél. Bizakodásra legfeljebb az adhat okot, hogy egyre kisebb az elmaradás a bázishoz képest. Ebbõl véleménye szerint arra lehet következtetni, hogy szeptember-október tájékán talán már eléri a mélypontot az építõipar, és 2013-tól egy nagyon enyhe élénkülés lehetséges.
Az ÉVOSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az építõiparban minden egy százalékos termeléscsökkenés ezer-ezerötszáz ember elbocsátását vonja maga után, vagyis az idei évre várt 7 és 10 százalék közötti csökkenés 10-15 ezer ember állásának a megszûnésével járhat együtt.

 

MTI - Kanizsa



2012-06-19 13:34:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül