Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949334    








Honlapkeszites

Különleges-idegenforgalmi területbõl, különleges egyéb terület

Soron kívüli ülésén módosította a város településrendezési tervét az önkormányzat. A – Lazsnak-csatorna – Vár út – Kemping út által határolt tömböt – egy sürgõsen indítandó, települési érdeket is rejtõ beruházás miatt módosították.


Városunkban egy új beruházói szándék jelentkezett, amely mintegy 6 hektáros szabad területet igényel, és a Kemping utca környéke megfelelõ lenne a számára. Emiatt kellett módosítani a szabályozási tervet a különleges-idegenforgalmi területbõl, különleges egyéb területre. Mivel a beruházó még nem készített a területre tanulmánytervet, célszerû volt a 4918/9 hrsz-ú terület egészét vegyes terület kategóriába sorolni, hogy ne legyen akadálya a legideálisabb telekalakításnak.
 


A jelenlegi szabályok értelmében idegenforgalomhoz kapcsolódó szállásférõhelyek, vendéglátó és szabadidõ-eltöltési létesítmények (például kemping, motel, kertvendéglõ, sportpályák, lovas-idegenforgalmi központ, vidámpark, állatpark, botanikus kert...) lennének ott elhelyezhetõk. A tömb területe nagyrészt önkormányzati tulajdonú, de van benne egy magántulajdonú beépítetlen ingatlan, egy állami tulajdonú meteorológiai állomás, egy gázfogadó, egy MOL benzinkút és egy vendéglõ is. A Kemping utca mentén találhatók közmûvezetékek (víz, villany, közvilágítás, gáz, nyílt csapadékelvezetõ árok), a szennyvízvezetéket azonban még ki kell építeni a Vár utcai benzinkúti csatlakozásig. A 2x1 forgalmi sávos utca alkalmas a közlekedésre.
Az elõterjesztés szerint gazdasági tevékenységek céljára azonban csak akkor célszerû átminõsíteni a tömbben további területeket, ha kellõ garancia van arra, hogy az oda kerülõ beruházás nem zavarja a környezetet. Ezért nem célszerû mindaddig más terület felhasználásba sorolni a jelenlegi különleges-idegenforgalmi területbõl a volt kemping, illetve az Ifjúsági Park környékét, amíg a befektetõk nem mutatják be az önkormányzatnak a konkrét elképzeléseiket.
Fõépítészi vélemény alapján a Kemping utca környéke jelen állapotában elhanyagolt, felhasználása részben ipari jellegû (vágóhíd, városi gázfogadó, benzinkút, Vár utcai ipartelep), részben elhagyott, spontán beerdõsült terület, és csak a déli része gondozott zöldterület (Ifjúsági Park). A Principális-csatorna völgyének belterületi szakaszán a különleges-idegenforgalmi terület funkció a 2006-ban elfogadott településrendezési tervben fogalmazódott meg elsõsorban a volt kemping és az Ifjúsági Park, mint adottságok nyomán. Ugyanakkor megállapítható az is, hogy e térségben idegenforgalmi hasznosításra nincs igény és nincs reális esély sem. Idegenforgalmi fejlesztésekre a Csónakázó-tó környéke sokkal alkalmasabb. Nincs szó olyan beruházás telepítésérõl, amelynek káros vagy zavaró környezeti hatása lenne a szomszédos kiskanizsai lakótelepre.
A Principális völgye ökológiai szempontból elvileg egy ökológiai zöld folyosó is lehetne, jogilag azonban nem az, ugyanis a természetvédelmi hatóság itt csupán a két árok (Principális- és Lazsnak-csatorna) menti keskeny sávokat vonta be az ökológiai hálózatba. A területen nem áll fenn mûemléki, illetve régészeti érintettség, és egyéb korlátozás sem.
Az ügyhöz kapcsolódó korábbi közgyûlés (71/2012. I.23.) elfogadta azt a javaslatot, hogy abban az esetben, ha a kiskorúak javító-nevelõ intézete Nagykanizsán, de nem állami tulajdonban levõ ingatlanon valósulna meg, az önkormányzat a beruházónak felajánlja megvételre a Lazsnaki Kastélyt a hozzátartozó földterülettel, vagy a volt Thúry laktanya területén levõ bontásra ítélt legénységi épület körüli területet.
A mostani településrendezési terv módosításával egy olyan önkormányzati terület alakul ki, amely alkalmas lehet a kiskorúak javító-nevelõ intézetének elhelyezésére.
A határozati javaslatokban foglaltak értelmében a testület egyetértett a 4918/2 és 4918/9 hrsz-ú ingatlanok övezeti besorolásának különleges idegenforgalmi területbõl különleges egyéb területbe történõ átsorolásával, és a 4918/9 hrsz-ú ingatlan déli részén egy 12 méter széles kiszolgáló út szabályozásával. Továbbá egyetértettek azzal, hogy a 4918/9. hrsz önkormányzati tulajdonú ingatlanból a beruházói igényeknek megfelelõ, elõreláthatóan 6 hektáros ingatlanrész önálló helyrajzi számú ingatlankénti kialakításával úgy, hogy az új építési övezet déli határán biztosítva legyen a kiszolgáló út helyigénye.
A közgyûlés végül elfogadta azt a javaslatot, hogy abban az esetben, ha a kiskorúak javító-nevelõ intézete Nagykanizsán, de nem állami tulajdonban levõ ingatlanon valósulna meg, az önkormányzat felajánlja megvételre e területet az intézmény beruházójának, vagy díj ellenében tulajdonjog változással nem járó hasznosításra.
Cseresnyés Péter polgármester a közgyûlésen elmondta, egy-másfél hónapon belül születik döntés, hol lesz a Nyugat-Dunántúlra tervezett javító-nevelõ intézet. Erre a száz munkahelyet teremtõ beruházásra szüksége van Nagykanizsának, ennek érdekében pedig minél több helyszínt kell nyújtanunk. A Lazsnak csatorna – Vár út – Kemping út által határolt terület megfelelõ lehet a beruházás számára, ehhez azonban módosítani kell a városrész településrendezési tervét, amit a testület 13 igen és 4 nem szavazat mellett elfogadott.

B. E.

 



2012-06-21 13:09:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül