Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948630    








Honlapkeszites

Értünk szépült - Mától belakhatjuk az Erzsébet teret

Befejezõdtek a városrehabilitáció I. ütemének kivitelezési munkálatai, megtörtént az Erzsébet tér 2011. március 1-jén kezdõdött rekonstrukciójának mûszaki átadása.

A mai naptól birtokba veheti a lakosság a megszépült Erzsébet teret, mely a felújítást követõen a térség legnagyobb kiterjedésû terévé vált. Az elvégzett munkákról a kivitelezõk jelenlétében Cseresnyés Péter polgármester tartott sajtótájékoztatót a szökõkútnál.
Egy hatalmas munka végén, és remélhetõleg egy újabb kezdetén vagyunk, mert abban az esetben, ha sikerül állami, vagy európai uniós forráshoz jutni, akkor nekiállunk a II. ütemnek. Ha nem, akkor mindenképpen a közgyûlés elé szeretném vinni a rekonstrukció folytatását még akkor is, ha a II. ütem terveit nem tudjuk teljes egészében megvalósítani. – hangsúlyozta elöljáróban a polgármester. 


 – A mai nap elkezdõdött a mûszaki átadás, ezzel ténylegesen használatba vehetjük azokat az elemeket, amelyeket két év alatt a kivitelezõk elkészítettek. Ebbe bele kell érteni a Huszti téri körforgalmat, a Petõfi és Arany János utca összekötését, és a legszebbet, amire a legbüszkébbek lehetünk, az Erzsébet teret. A beruházás egy komoly koncepció mentén zajlott, melynek lényege az volt, hogy készítsünk egy nagyon szép teret a kanizsaiaknak, valamint a környékén élõknek, és lehetõleg tehermentesítsük a belvárost a jelentõs autósforgalomtól. Elképzelésünk bizonyos részét sikerült a mostani beruházással megvalósítani, és ha tovább tudjuk folytatni a beruházást – ami a közgyûlés döntésén is múlik, nemcsak a pénzen –, a Fõ utcára is kiterjeszthetjük egészen a Sugár útig. Pénzügyi oldaláról nézve, támogatásként mintegy 900 millió forintot kapott a város. Sokan feltették a kérdést, hogy miért nem munkahelyteremtésre fordítottuk ezt a pénzt. Munkahelyteremtésre is fordítottuk, mert két éven keresztül folyamtatosan adtunk munkát magyar embereknek, és magyar vállalkozóknak. Alvállalkozóként nagyon sok kanizsai és Kanizsa környéki vállalkozó dolgozott. A pénzt csak a belváros rekonstrukcióra fordíthattuk, másra nem! A támogatás-intenzitás összességében 60 százalékos volt, mivel másfél milliárd forintba került az összberuházás, melynek leglátványosabb eleme, az Erzsébet tér 830 millió forintba került. Összesen 20 ezer négyzetméter felület újult meg a két térrészt elválasztó utak megszüntetésével.
Cseresnyés Péter polgármester nem minden elfogultság nélkül jegyezte meg, a kezdetektõl fogva részt vett ebben a munkában, sõt bizonyos elemek megléte, vagy bizonyos kialakítások ilyenformán való megvalósítása az õ munkájának is köszönhetõ többek között. Az Erzsébet tér kettõs funkciót fog ellátni. Az egyik, ami már tapasztalható is, hogy jól érezzék magukat az idejövõ emberek, a másik pedig a rendezvénytér jelleg, hiszen a közepén rendezvényeket, kisebb-nagyobb koncerteket lehet tartani. A kivitelezés során lehetõvé tették színpadok felállítását, ahol hétvégéken kanizsai együttesek fellépésével térzene szórakoztatná a kanizsai polgárokat. A polgármester megismételte, amit már több alkalommal is elmondott: a beruházás elhúzódásának egyszerû, praktikus oka volt. Nem a kivitelezõ hibájából történt, hanem meg kellett várni a tér megújításával párhuzamosan folyó csatorna-beruházás befejezését annak érdekében, hogy ne kelljen újra felbontani a teret. A csatornaépítésen kívül még kicserélték a víziközmûvet, a tér egészén megújították a közvilágítást, melynek kábelezését, földmunkáit is el kellett végezni.
A polgármester megköszönte mindazok munkáját, akik támogatták a belváros megújítását, hiszen a tervezés elején voltak olyanok is, akik azt mondták, nem lesz ez más, mint szobortologatás. Ennél azonban sokkal több történt. A sajtó képviselõin keresztül arra kérte a lakosságot, óvjuk meg a teret, ne szemeteljünk rajta, és ne próbáljuk ki, hogy az üvegfelületek karcolhatók-e. Közös értékünk a tér, vigyázzunk rá. Már tapasztaltuk, angolul, németül, horvátul beszélõ emberek családostól sétálnak a téren, mert kíváncsiak rá. A mûszaki átadás után az új utakat és a teret hivatalosan július közepén és szeptemberben adják át ünnepélyesen.

B.E.

További képek a galériában.



2012-06-29 12:35:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül