Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892692    








Honlapkeszites

Nyári egyetem Keszthelyen a "fenntarthatatlan fejlõdésrõl"

A fenntarthatatlan fejlõdés, a felesleges termékek, a környezettudatos vállalatirányítás lesz többek között a témája a Jövõképzés címû nyári egyetemnek; a kurzus a KÖVET Egyesület szervezésében hétfõn kezdõdött el Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán és a Balaton-parton.


A fiatal gazdasági szakemberek, felsõoktatási hallgatók, oktatók, menedzserek a kurzus ideje alatt válaszokat keresnek a fenntartható fejlõdés kihívásaira is - mondta el Tóth Gergely, az egyesület fõtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense MTI-nek.
Hozzáfûzte: a világban mûködõ rendszer környezeti, társadalmi és gazdaságossági szempontból is fenntarthatatlan. Ökológiailag azért, mert az "ökolábnyomunk" másfélszer akkora, mint amekkorát a Föld elbír, 40-50 százalékkal több erõforrást használunk el annál, mint amit a föld fenntartható módon szolgáltatni tud. A családoktól a munkahelyekig érzékelhetõk a társadalmi válság jelenségei is, és gazdaságilag sem mûködik a rendszer - mondta a fõtitkár, utalva a 2008 óta tartó gazdasági válságra.
A kurzus vezetõje Matolay Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének adjunktusa, aki a közösség alapú mezõgazdaságról tart majd elõadásokat. Mint rámutatott, a cél, hogy a közösség a gazda termékeinek ne csak a végfogyasztója legyen, hanem segítse a mûködésének finanszírozását vagy akár a tevékenységét is. Anyagi kockázatot is vállalhatnak, például elõre kifizethetik az terményt, amihez szeretnének hozzájutni, de segíthetnek a termékek elosztásában, csomagolásában, kiszállításában is. Így nem hagyják magára a gazdát, közösség formálódik a gazdaság körül, és a fogyasztók is közelebb kerülnek a termékekhez, a földhöz és a megmûveléséhez is - fejtette ki.
Matolay Réka beszélt arról is, hogy olyan helyi gazdát keresnek fel, aki már ismeri ezt a koncepciót, de vizsgálódnak a fogyasztók körében is. Arra keresik a választ, hogy a családi hálózatok mivel tudnák segíteni, támogatni a gazdát, hogy tudják elképzelni a részvételüket a gazdálkodásban.
A nyári egyetem hallgatói a kurzus elõtt gyakorlati feladatként felesleges vagy távolról szállított termékeket kutattak fel, és prezentációt készítettek a próbavásárlás eredményérõl.
Tóth Gergely elmondta: a PE Georgikon Karán már évek óta gyakorlat a felesleges termékek felkutatása. A "gyûjteményben" már szép számmal vannak ilyenek, mint például a banánszeletelõ, de a listán vannak feleslegesen messzirõl szállított, hazánkban is megtermõ élelmiszerek is.
Az egyhetes intenzív képzésen a nyári egyetem hallgatói meglátogatják a helyi cégeket, esettanulmányokat dolgoznak fel, szakmai filmvetítéseken és biciklitúrán is részt vesznek.

 

MTI - Kanizsa



2012-07-02 15:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül