Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891637    








Honlapkeszites

Hogyan csökkentsük a fogyasztást?

Az egyre növekvõ benzinárak miatt sokan döntenek úgy, hogy kevesebbet használják autójukat. Pedig számos praktika létezik, amivel jelentõsen csökkenthetjük a gépkocsi fogyasztását, és lefaraghatjuk a költségeket. Ezekbõl mutatunk most be néhányat.

Az autó fogyasztása számos tényezõtõl függ: a vezetési stílustól, a gépkocsi terheltségétõl, a gumik minõségétõl, a mûszaki állapottól és egyéb olyan tényezõktõl, amelyeken képesek vagyunk mi magunk is változtatni, jelentõsen – akár 30%-kal – csökkentve ezzel a gépkocsi fogyasztását.


 – Idõközönként érdemes szakszervizben diagnosztizáltatni a motor mûködését, hogy miden szenzor optimálisan lássa el a feladatát, mivel egy szonda rendellenes mûködésénél, akár 30-40% túlfogyasztást is elszenvedhetünk – mondja Istiván Tamás a nagykanizsai Weltauto szakértõje. – Nézzük át a levegõszûrõket is, az eldugult szûrûktõl ugyanis szintén nõhet a fogyasztás.
Az alacsonyabb fogyasztás érdekében érdemes lekapcsolni az áramfaló berendezéseket az autóban és csak akkor mûködtetni a szellõztetõt és a klímát, amikor az feltétlenül szükséges. A gumiabroncsok kiválasztásánál ne feltétlenül az árra, inkább a minõségre helyezzük a hangsúlyt, ugyanis az összeg, amit a gumin spórolunk, visszajöhet a benzinköltségben. Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelõ gumikat használjunk. A nyári forróságban a téli gumik nemcsak jobban kopnak és növelik a fogyasztást, hanem balesetveszélyesek is, a meghosszabbodott fékút miatt, és nagyon fontos figyelni a megfelelõ guminyomásra is.
Az autót lehetõség szerint ne pakoljuk tele, csak a legszükségesebb csomagokat vigyük magunkkal. Minél nehezebb a jármû, annál több energia szükséges a mozgatásához, ami nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez. A tetõcsomagtartók, tetõdobozok növelik a légellenállást, amitõl szintén érezhetõen nõ az üzemanyag fogyasztás, így ezeket amint szükségtelenné válnak, szereljük le az autóról.
Fontos a jó vezetési technika!
Sokat spórolhatunk az üzemanyagköltségen, ha átgondoltan, egyenletesen és kiegyensúlyozottan vezetünk. A túlzott gyorsítások és hirtelen fékezések által sok energiát pazarolhatunk. Az agresszív vezetési szokások jelentõsen növelhetik az autó fogyasztását, így jobb, ha inkább forgalom tempójában haladunk. Törekedjünk arra, hogy inkább magasabb fokozaton és alacsony fordulatszámon használjuk az autót; kétezres fordulatszám felett érdemes váltani. Fontos továbbá, hogy lassításkor motorféket használjunk, és kerüljük a hirtelen fékezéseket. Tévhit, hogy "üresben" kevesebbet fogyaszt az autó. Inkább váltsunk vissza és fokozatosan lassítsunk. Nagyobb dugóban és vasúti átjáróknál, ha várakoznunk kell, akkor állítsuk le a motort, ezzel sok üzemanyagot spórolunk.
– Az utazási sebesség mielõbbi elérése után törekedjünk arra, hogy a lendületünk megmaradjon, az emelkedõk elõtt pedig már finoman gyorsítsunk, hogy kisebb legyen a motor terhelése az emelkedõ tetején. Érdemes a normál követési távolság többszörösét tartani, hogy könynyebben, kiegyensúlyozottabban tudjuk tartani a sebességünket – tanácsolja Istiván Tamás.

További javaslatokkal, szakértõi tanácsokkal várjuk a Weltauto Nagykanizsa (Nagykanizsa Petõfi út 95.) kereskedésben.

www.istivanauto.hu



2012-07-06 09:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül